Obrazovanje

Velika obnova u 16 banjalučkih škola

Velika obnova u 16 banjalučkih škola
Foto: Ilustracija | Velika obnova u 16 banjalučkih škola

BANJALUKA - Dok osnovci uživaju u čarima ljetnog raspusta, čak 16 gradskih i prigradskih osnovnih škola biće sanirano i obnovljeno u velikom projektu vrijednom 600.000 KM.

Osam novih učionica dočekaće napokon učenike OŠ "Branko Radičević" u novoj školskoj godini, gdje će đaci sada nastavu pohađati u dvije umjesto u tri smjene, kako je ranije bio slučaj. Time će biti riješen višegodišnji problem s manjkom učionica, koji je imala ova škola u naselju Starčevica.

Pored toga, u pripremi je i izgradnja nove fiskulturne sale, koja bi trebalo da nikne pored ove škole, jedne od najvećih u RS.

Darija Mićić, direktorica OŠ "Branko Radičević", rekla je da se sada privodi kraju javna nabavka za opremanje dograđenog dijela škole te da je izgradnja fiskulturne dvorane prijeka potreba ove velike škole.

"Škola ima fiskulturnu dvoranu, ali ona nije dovoljna za ovoliki broj učenika. U novoj školskoj godini imaćemo 71 odjeljenje. Zbog velikog broja učenika razredi od prvog do petog časove fizičkog vaspitanja imaju u učionicama i u holu škole", objasnila je Mićićeva.

Nova fiskulturna sala nići će i na Laušu, pored OŠ "Sveti Sava", jer i u ovoj školi zbog velikog broja učenika postojeća sala nije dovoljna.

Miroslav Popržen, direktor OŠ "Sveti Sava", kazao je da učenici ove škole do petog razreda čak ni ne uđu u staru fiskulturnu salu, jer je premala, te da od nove sale korist neće samo imati đaci.

"Izgradnjom nove dvorane svi đaci će redovno imati nastavu fizičkog, a služiće i svim stanovnicima Lauša jer će imati dimenzije rukometnog igrališta i male tribine, tako da će se moći organizovati sportska takmičenja", rekao je Popržen.

Plan obnove gradskih i prigradskih škola pokrenut je još prošle godine, kad su veći ili manji radovi izvedeni u 26 osnovnih i srednjih škola, za šta je izdvojeno 1,9 miliona KM.

Zahvaljujući ovom planu brojne škole će riješiti najveće probleme s kojim se već godinama bore, a među njima je i četvorogodišnja škola u Debeljacima, koja više neće imati problema sa zagrijavanjem, jer je ovih dana uvedeno centralno grijanje.

U područnoj školi "Jovan Dučić" u Kuljanima u 13 učionica saniran je parket. I u OŠ "Petar Kočić" u Kolima saniran je parket, a biće zamijenjen i dio vanjske stolarije.

Kotlovnicu bi uskoro trebalo da dobije područna škola u Česmi, kojoj su odobrena i sredstva za zamjenu dijela unutrašnje stolarije.

Početak radova ove sedmice očekuje se i u OŠ "Sveti Ćirilo i Metodije" u Piskavici, u kojoj će do jeseni biti obnovljeni sanitarni čvorovi, a postupke javnih nabavki privode kraju i škole "Đura Jakšić" u Šargovcu i "Georgi Stojkov Rakovski" u naselju Nova varoš, koji će takođe dobiti nove sanitarne čvorove.

U Bronzanom Majdanu, u školi "Mladen Stojanović" tokom raspusta će početi sanacija krova, dok će uskoro početi radovi na zamjeni krova na područnoj školi "Miroslav Antić" u Borkovićima.

Nekoliko škola kandidovanih za projekte energetske efikasnosti trebalo bi da budu "utopljene" sljedeće godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije