Obrazovanje

Veliko interesovanje studenata iz Indije za studiranje medicine u Banjaluci

Veliko interesovanje studenata iz Indije za studiranje medicine u Banjaluci
Foto: Pexels | Medicinu u Banjaluci izučavaće i Indijci

BANJALUKA - Studijski program medicina na engleskom jeziku u Banjaluci probudio je veliko interesovanje, pa će se od novembra na Medicinskom fakultetu u najvećem gradu Srpske za najhumaniji životni poziv spremati i studenti iz Indije.

Rekao je to "Glasu Srpske" dekan banjalučkog Medicinskog fakulteta Ranko Škrbić dodavši da je ova visokoškolska ustanova prva na banjalučkom Univerzitetu uvela studijski program na engleskom.

"Vlada veliko interesovanje kandidata iz Indije. Oni su i ranije tražili fakultete po Evropi i čim smo raspisali konkurs za strane studente oni su se odmah javili. Osim toga, nešto prijava imamo i iz Turske, Japana i Amerike", rekao je Škrbić, dodavši da su dobili saglasnost Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS za novi plan i program medicine koji su prilagodili studiju na engleskom jeziku.

Škrbić je istakao da je maksimalan kapacitet 100 stranih studenata.

"Za sada imamo oko 50 prijavljenih kandidata. Vidjećemo koliko će ih još biti. Predavanja bi trebalo da počnu u novembru", rekao je Škrbić.

Naglasio je da je uvođenje studija na engleskom jeziku značajan iskorak koji će sigurno doprinijeti jačanju međunarodne reputacije banjalučkog Medicinskog fakulteta.

"Studenti iz inostranstva koji budu studirali kod nas imaće rok od tri godine da nauče srpski jezik jer ih na trećoj godini očekuje odlazak u klinike, a da bi mogli da razgovaraju sa pacijentima i uzmu anamnezu moraju da nauče srpski jezik", kazao je Škrbić, dodavši da sa kolegama na Filološkom fakultetu dogovaraju saradnju po pitanju intenzivnijeg učenja jezika.

Pojasnio je da će osim redovne nastave iz srpskog, studentima biti ponuđen i dodatni program učenja jezika kako bi što prije i što bolje savladali sve.

Škrbić je rekao i da su u toku razgovori sa vlasnikom nekadašnjeg samačkog hotela u naselju Starčevica, te da će vidjeti da stranim studentima smještaj bude ponuđen u tom objektu.

Istakao je da cijena školarine za godinu za inostrane studente na medicini na engleskom jeziku iznosi 4.000 evra, što je, kako kaže i najpovoljnija cijena u regionu.

Škrbić je naglasio i izuzetno dobru saradnju sa Medicinskim fakultetom u Foči koji je prvi u Srpskoj, u oktobru 2020. godine, uveo studij medicine na engleskom jeziku i već bilježi dobra iskustva.

Saradnja

Ranko Škrbić je ispričao da su njihovi partneri iz Indije veoma zainteresovani za bilateralnu saradnju, odnosno da pruže mogućnost da i određen broj studenata iz Banjaluke odsluša jedan ili nekoliko semestara u Indiji.

"Osim toga, razgovaramo i o razmjeni nastavnog kadra da kolege koje su na doktorskim studijama i izraze želju odu na neke univerzitete u Indiji", kazao je Škrbić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije