Obrazovanje

Pratite nas na Google news

Virtuelna učionica za mlade sa Daunovim sindromom

Virtuelna učionica za mlade sa Daunovim sindromom
Foto: N.N. | Virtuelna učionica za mlade sa Daunovim sindromom
Nemanja Vukojević

Down syndrom centar je prije nekoliko dana pokrenuo virtuelnu učionicu kako bi svojim članovima, mladima sa Daunovim sindromom, omogućio nastavak rehabilitacionog programa i svakodnevne časove i vježbe.

Trenutno se rade časovi glume, kolektivne psihoterapije, tai chi vježbe i ostalo iz rehabilitacionog programa PAIN za punoljetne.

"Svakog dana imamo goste na času koji se uključuju video-pozivom. Uključili smo osobe sa Daunovim sindromom iz Banjaluke, Laktaša, Prijedora i Teslića, Beograda i Novog Sada. Ako neko ima želju da bude gost, te mladima sa Daunovim sindromom da savjet, preporuku i bude s njima, slobodno neka se javi", apelovali su iz Down syndrom centra.

Zoran Jelić, direktor Down syndrom centra i tvorac programa PAIN, rekao je da se veliki broj osoba javio da bude gost i mlade sa Daunovim sindromom savjetuje i objasni im situaciju sa virusom korona.

"U predavanja su uključeni i psiholozi i defektolozi. Javili su se i Zlatan Klokić, ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju RS, Ranko Škrbić, dekan Medicinskog fakulteta, kao i mnogi drugi poznati koji će prenijeti svoje znanje i savjetovati naše mlade", kazao je Jelić.

Prema njegovim riječima, virtuelne učionice će mladi imati prije podne i poslije podne, te da će trajati tri puta po 30 minuta prijepodne i dva puta po 30 minuta poslijepodne.

"Ovo je veoma značajno za osobe sa Daunovim sindromom jer je vanredna situacija i one ne mogu izlaziti napolje. Kada smo pokrenuli ovo, na njima se osjetio veliki pomak i bili su veoma sretni jer su jedva dočekali da nastave sa druženjem i programom", istakao je Jelić.

Dodao je da se radi tako da oni sami budu u sobi, bez roditelja, dok traju radionice, te da ih trenutno učestvuje osam, ali da se traži mogućnost da virtuelnu učionicu prošire na sve osobe sa Daunovim sindromom u RS.

"Na kraju svake radionice mladi se malo opuste. Svako ima pravo da naruči jednu pjesmu i onda ja sviram gitaru, a oni svi zajedno pjevaju", kazao je Jelić.

Rehabilitacioni program PAIN, ili "Pokušaj, analiziraj, izvrši, nastavi" je program za osobe sa Daunovim sindromom u kojem je cilj da se ove osobe radno osposobe.

"Ove osobe do 19 godine imaju mogućnost da pohađaju određenu ustanovu zakonski, a poslije se vraćaju kući i stagniraju. Takve osobe mi uzimamo i pokušavamo da ih radno osposobimo programom PAIN.

Postoje dvije grupe osoba sa Daunovim sindromom, osobe koje su imale šansu i one koje nisu imale šansu, a mi se trudimo da svima damo šansu", zaključio je Jelić.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije