Obrazovanje

Više od 120 smijenjenih direktora škola biće vraćeno na posao

Više od 120 smijenjenih direktora škola biće vraćeno na posao
Foto: Nataša Tadić | Više od 120 smijenjenih direktora škola biće vraćeno na posao

TUZLA - Skupština TK usvojila je izmjene Zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju a koje se tiču vraćanja 121 direktora na radna mjesta sa kojih su smijenjeni neustavnom odlukom prethodne vlasti.

Šesnaest zastupnika parlamentarne većine u Skupštini TK, (SDA, DF i SBiH) predložili su izmjenu Zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju po kojoj bi bila ispoštovana presuda Ustavnog suda FBIH a koja kaže da su svi direktori osnovnih i srednjih škola u TK smijenjeni mimo zakona.

Smjena se desila 30. aprila prošle godine kada su na vlasti bili SDP, PDA, Naša stranka i SBB.

Cilj izmjene ovog zakona jeste vraćanje obrazovanja u zakonske okvire, kažu inicijatori izmjena.

"Na ovaj način želimo dati ljudima koji su smijenjeni neustavno da ostvare svoja prava. Hoće li ih oni konzumirati ja ne znam, ali oni koji budu htjeli imat će mogućnost vratiti se na svoja radna mjesta“, kaže Žarko Vujović, predsjednik Skupštine TK.

Kantonalni Ured za zakonodavstvo upozorio je da će vraćanje smijenjenih direktora na svoja radna mjesta prouzrokovati iste posljedice kao i prethodna smjena, jer će direktori koji su sada imenovani imati mogućnost žalbi na sudovima, a Vujović proziva ovaj ured i smatra ih političkim igračima.

"Ured za zakonodavstvo TK je najveće zlo u ovom Kantonu. Ne vjerujem tom uredu, ne vjerujem, jer su pod političkim pritiskom. Znamo kakve su sve odluke donosili a koje su išle u korist tadašnjem ministru Elvisu Barakoviću iz SDP-a.“, dodao je on.

Suština izmjene Zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju kažu iz SDP-a, jeste da treba biti smijenjeno 720 ljudi, članova školskih odbora i direktora.

"Ovim smjenama će se izazvati posljedice po Tuzlanski kanton teške tri miliona KM. Osim toga u TK će zavladati pravna nesigurnost jer vlast danas radi ono što je protiv Ustava i Zakona. Sve je ovo rečeno u presudi Ustavnog suda koja se odnosi na direktore smijenjene u prošlom sazivu“, navode oni.

Svi direktrori koji će biti smijenjeni implementacijom presude Ustavnog suda imat će pravo na žalbu nadležnim sudovima, kaže Hadžić, a iz SDA koja podržava ove izmjene i implementaciju presude Ustavnog suda su poprilično jasni i optimistični.

"Sudovi u prethodnom postupku su čekali odluku Ustavnog suda i na osnovu te presude donosili svoje odluke. U ovom slučaju Ustavni sud je rekao da izmjene Zakona nisu u skladu sa Ustavom. Ono što mogu sadašnji zastupnici iz opozicije jeste zatražiti ustavnost izmjena Zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju a mi vjerujemo da neće biti štetnih posljednica za TK i sam budžet", smatra Midhat Čaušević iz SDA.

Burna rasprava na sjednici Skupštine TK pokazuje da je izborna godina a da je predizborna kampanja već počela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije