Obrazovanje

Više od četiri miliona KM za modernizaciju škola u Kantonu Sarajevo

Više od četiri miliona KM za modernizaciju škola u Kantonu Sarajevo
Foto: Vlada KS | Više od četiri miliona KM za modernizaciju škola u Kantonu Sarajevo

SARAJEVO - Iz Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo potvrdili su da uskoro počinje realizacija devet kapitalnih infrastrukturnih projekata u četiri osnovne i četiri srednje škole na području Kantona Sarajevo, za što su namijenjena finansijska sredstva u iznosu od 4.285.450 KM.

„Kada smo ranije pozivali škole da nam delegiraju projekte, to su bili projekti srednje veličine koji su se relativno brzo mogli realizovati. Pobrinuli smo se i da u budžetima škola postoje sredstva za male efektivne projekte i drago mi je da se oni kontinuirano provode. Sada su došli na red i veliki projekti koji će se realizovati u naredne dvije do tri godine, okvirnim sporazumom u fazama”, kazala je ministrica Naida Hota-Muminović, zahvalivši direktorima škola na spremnosti na provedbu projekata.

Od pomenutog iznosa sredstava, 400.000 KM namijenjeno je za nabavku opreme za dograđeni dio objekta OŠ “Zahid Baručija”. U OŠ “Mehmedalija Mak Dizdar” izvodiće se radovi na rekonstrukciji sportskog igrališta, zamjeni ograde i uređenju dvorišta, za što je izdvojeno 245.350 KM.

Za dogradnju i utopljavanje objekta OŠ “Nafija Sarajlić” namijenjeno je 1.071.000 KM, a za utopljavanje OŠ “Umihana Čuvidina” 283.000 KM. Biće finansirani i radovi na zamjeni vanjske stolarije u Prvoj gimnaziji Sarajevo sredstvima u iznosu od 840.000 KM, kao i radovi na energetskoj efikasnosti cijelog objekta i utopljavanju fasade u Srednjoj ekonomskoj školi vrijednosti 1.000.000 KM.

Među projektima su i radovi na zamjeni stolarije u Srednjoj građevinsko-geodetskoj školi vrijednosti 151.100 KM, kao i rekonstrukcija i opremanje Željezničkog školskog centra za što je izdvojeno 295.000 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije