Obrazovanje

Više prakse u školama i jača veza s privredom

Više prakse u školama i jača veza s privredom
Foto: Ilustracija | Više prakse u školama i jača veza s privredom

BANJALUKA - Nacrtom novog zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju Republike Srpske povezana je privreda sa školstvom, uvodi se više prakse, prate moderni tokovi obrazovanja i otklanjaju nedostaci trenutnog zakona, složni su nadležni i predsjednici aktiva direktora škola.

Slavica Kuprešanin iz Ministarstva prosvjete i kulture RS i savjetnik ministra rekla je da je ovaj nacrt strukturisan tako da se najveći dio promjena odnosi na srednje stručno obrazovanje, uz uvažavanje opšteg i umjetničkog.

"To je zbog toga što 76,4 odsto ukupnog broja učenika i škola upravo školuje buduće generacije za stručno srednje obrazovanje ili za tržište rada ili nastavak obrazovanja na visokoškolskim ustanovama", rekla je Kuprešaninova.

Prema njenim riječima, jedna od novina je da su učenici u srednjim stručnim školama u obavezi da imaju praksu u trajanju od 15 dana u kontinuitetu u nastavnoj godini.

Novine su i da učenik, koji je prekinuo školovanje iz opravdanih razloga, može vanredno da ga završi pod uslovom da je mlađi od 17 godina.

Novi propis u nacrtu je i to da škola, u skladu sa mogućnostima, organizuje vaspitno-obrazovni rad za učenike kojima je izrečena zavodska mjera, to jest upućivanje u vaspitno-popravni dom.

Duško Ðurić, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola bijeljinske regije, kaže da je novi zakon dobro urađen, ali da je njegova regija imala manje sugestije.

"Opšta ocjena je da je zakon dobro urađen, da prati moderne tokove obrazovanja i da konačno spaja privredu s obrazovanjem i formira stav prema upisnoj politici. Tu je, naravno, i povećanje broja časova prakse u nastavi, što je bio veliki problem", kazao je Đurić.

Ljuban Bajić, direktor srednje Građevinske škole iz Banjaluke i predsjednik Aktiva direktora srednjih škola regije Banjaluka, kazao je da je nacrt donio više dobrih novina.

"Zbog toga će se škole morati prilagođavati, ali novine su dosta dobre, recimo to praćenje učenika kroz obrazovanje", kazao je on.

To znači da će škola imati obrazovno-vaspitni karton za svakog učenika, sa početnim podacima preuzetim iz osnovne škole.

"Kao dobro rješenje se pokazalo da u srednjim stručnim i tehničkim školama nastavni plan i program podrazumijevaju primjenu modularne metodologije koja omogućava brzo reagovanje na promjene u društvu i tehnologiji, kao i mogućnost da dio nastavnih planova i programa za stručno obrazovanje u iznosu do 30 odsto utvrđuje Nastavničko vijeće na prijedlog stručnih aktiva nastavnika, pri čemu se vodi računa o potrebama tržišta rada jedinice lokalne samouprave", navode iz Ministarstva prosvjete i kulture RS.

Važno je spomenuti i promjenu u vidu osnivanja tripartitnog savjetodavnog vijeća na nivou RS, koje ima savjetodavnu ulogu, a u čiji sastav su uključeni predstavnici poslodavaca, sindikata i Ministarstva, sve u cilju obezbjeđenja veze između srednjeg stručnog obrazovanja, obuke i tržišta rada.

Javna rasprava o Nacrtu zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju do sada je održana u Prijedoru, Doboju, Bijeljini i Zvorniku, a predstoje još u Trebinju i Istočnom Sarajevu.

Imenovanje direktora

Kada je u pitanju rukovodeći kadar u školama, Slavica Kuprešanin iz Ministarstva je istakla da Nacrt novog zakona predviđa da direktora srednjih škola bira Vlada RS, na prijedlog ministra, poslije čega će direktor imati odgovornost i prema resornom ministarstvu i prema Vladi.

Školski odbor raspisuje konkurs za izbor direktora tri mjeseca prije isteka mandata direktora, a  na  prijedlog ministra Vlada imenuje za direktora jednog od kandidata sa spiska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije