Obrazovanje

Vlada USK traži neometano odvijanje nastave

Vlada USK traži neometano odvijanje nastave
Foto: N.N. | Vlada USK traži neometano odvijanje nastave

​BIHAĆ - Situacija u vezi s generalnim štrajkom prosvjetnih radnika na području Unsko-sanskog kantona sve se više komplikuje, a Vlada USK je zadužila Ministarstvo obrazovanja da pozove sve direktore osnovnih i srednjih škola da uspostave neometano odvijanje nastavnog procesa već od početka naredne sedmice.

Također, zaključeno je da se pripremi krivična prijava protiv Zehre Hadžić, predsjednice Sindikata predškolskog i osnovnog obrazovanja USK, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinila krivično djelo neizvršenja sudske odluke, te da se uputi Tužilaštvu USK i Sektoru kriminalističke policije MUP-a USK. Ministar obrazovanja USK Damir Omerdić istakao je da su zaposlenici u obrazovanju obavezni odmah započeti s obrazovnim procesom u skladu s utvrđenim nastavnim kalendarom.

U sindikatima prosvjete USK smatraju kako je i ova odluka Vlade pokušaj da se nasilnim metodama utiče na prestanak generalnog štrajka koji je započet prije dvije sedmice.

"Predstavnici sindikata su na sastanku koji je održan u protekli četvrtak pokazali puno jedinstvo i nećemo pristati na represivne mjere. Ostajemo u generalnom štrajku sve do ispunjenja naših zahtjeva. Odluka suda je politička i donesena na zahtjev Vlade i kao takvu ne možemo je ispoštovati", ističu u sindikatima.

Podsjećamo da je Općinski sud u Bihaću donio u proteklu srijedu odluku da se generalni štrajk u svim školama na području USK prekine i da se počne s redovnim nastavnim procesom. Odluka je obrazložena time da sindikati koji su započeli štrajk nisu ispoštovali sve zakonske norme u vezi s njegovim organiziranjem, te da se na taj način krše osnovna prava djece. Istovremeno, sindikati su zadužili svoje povjerenike u školama da prijave sve direktore koji vrše pritisak na obrazovne radnike kako bi protiv njih poslije mogle biti podnesene krivične prijave. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije