Obrazovanje

Vlada USK uvodi red u obrazovanje odraslih i izdavanje diploma

Vlada USK uvodi red u obrazovanje odraslih i izdavanje diploma
Foto: N.N. | Vlada USK uvodi red u obrazovanje odraslih i izdavanje diploma

BIHAĆ - Vlada Unsko-sanskog kantona usvojila je danas Prijedlog zakona o obrazovanju odraslih te ga uputila u proceduru, nakon čega će uskoro doći u Skupštinu USK.

Ovaj zakon će zamijeniti pređašnji, koji je usvojen 2013. godine, ali je njegova primjena pokazala brojne manjkavosti u praksi.

Kako je istakao ministar obrazovanja u Vladi USK Damir Omerdić, prijedlog novog zakona osigurava besplatno osnovno obrazovanje odraslih, ali su predviđene i izmjene koje se odnose na postupak osnivanja i registracije ustanova za obrazovanja za odrasle osobe, što dosadašnjim zakonskim rješenjima nije bilo dovoljno definisano.

Omerdić je naveo kako se nastoji ispraviti niz nedostataka, nepravilnosti  i anomalija koje su u proteklom periodu uočene u ovoj oblasti.

"Jedan od osnovnih nedostataka u starom zakonu je što decidno nisu bile definisane kaznene odredbe ukoliko dođe do zloupotrebe i nepoštivanja zakonskih odredaba. Također, značajno se usložnjava procedura osnivanja ustanova koje vrše obrazovanje odraslih, za razliku od ranijeg perioda kada je bilo vrlo jednostavno registrovati takvu ustanovu", kazao je Omerdić.

Poznata je činjenica o izdavanju diploma po programima za obrazovanje odraslih, a da prethodno polaznik nije prisustvovao nastavi, kao i lažiranje podataka u evidencijama. Zbog toga su novim zakonskim rješenjima planirane oštre sankcije i mogućnost poništavanja javnih isprava i trajna zabrana organizatoru obrazovanja da obavlja tu djelatnost, što dosad nije bio slučaj.

Prema informacijama Ministarstva obrazovanja USK, na području ovog kantona postoje 44 javne i privatne ustanove koje vrše edukaciju odraslih lica.

Za privatne ustanove koje obavljaju obrazovanje odraslih u Unsko-sanskom kantonu vežu se i afere izdavanja lažnih diploma, koje su odjeka imale ne samo u Bosni i Hercegovini, već i šire.

Podsjećamo, Centru za obrazovanje odraslih "Multilungua" u Sanskom Mostu resorno ministarstvo je zabranilo rad na period od tri godine nakon što je otkrivena afera o lažnoj diplomi koju su izdali.

Nakon toga veliki broj neregularnosti evidentiran je i u Visokoj međunarodnoj školi i Centru za obrazovanje odraslih "Vita plus" u Cazinu, a odgovornim licima iz tih ustanova stavlja se na teret da su bila dio organizovane grupe koja se bavila nezakonitim izdavanjem certifikata, osnovnoškolskih, srednjoškolskih i visokoškolskih diploma, te da su na takav način stekli višemilionsku korist i oštetili budžet FBiH za više od 200.000 maraka neplaćenog poreza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije