Obrazovanje

Pratite nas na Google news

Vučić s američkim senatorima: Beograd spreman na razgovor

Vučić s američkim senatorima: Beograd spreman na razgovor
Foto: Predsednik Srbije | Vučić s američkim senatorima: Beograd spreman na razgovor
Agencije

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Beograd spreman na svaki razgovor i da bi popravljanje odnosa između Srba i Albanaca i uspostavljanje trajnog mira bilo od ogromne koristi za Srbe i Albance, kao i sve narode koji žive u regionu.

"Dogovor Beograda i Prištine podrazumeva da i jedna i druga strana podjednako izgube, da bi obe strane podjednako dobile, poručio je predsjednik Srbije poslije razgovora u Beogradu sa američkim senatorima Ronom Džonsonom i Krisom Marfijem.

On je naglasio da je to jedini način kako dogovor može da se postigne, prenosi RTS.

Vučić je rekao i da je američkim senatorima iznio nedvosmislen stav da Srbija očekuje ukidanje taksa i da želi postizanje kompromisnog dogovora, ali i da taj dogovor ne može da bude ispunjenje ciljeva jedne strane, a da srpska strana ne dobije ništa.

"To bi trebalo da bude dogovor u kojem bi i jedna i druga strana podjednako izgubile, da bi obe strane pojednako dobile", rekao je Vučić.

Vučić je rekao i da je interes Srbije intenziviranje političkog dijaloga na visokom nivou i da je potrebno da odnosi dve zemlje budu partnerski.

On je istakao da je zahvalan senatorima na posjeti i angažovanju u regionu i želji da se očuva stabilnost i postigne dugotrajni mir.

"Uveren sam da je želja za unapređenjem odnosa Srbije i SAD obostrana", rekao je Vučić i dodao da je bilo riječi i o ekonomskoj saradnji od koje će građani da imaju veliku korist.

Vučić je naveo da su mu senatori ukazali i koliko su zadovoljni ekonomijom u Srbiji, a koliko bi željeli da se određene oblasti u vladavini prava izmijene na bolje.

"Saslušao sam i ukazao na činjenicu da možemo još mnogo da popravimo, promenimo i da uradimo u narednom periodu", rekao je Vučić.

Američki senator Kris Marfi izjavio je da je za rješenje kosovskog pitanja potreban veliki kompromis i da ono može biti riješeno samo uz žrtvovanje obje strane.

Marfi, koji je sa svojim kolegom demokratom Ronom Džonsonom u četvrtak boravio u Prištini, a u petak su razgovarali u Beogradu sa predsjednikom Srbije, izrazio je nadu da će nakon parlamentarnih izbora i Albanci učiniti korake kako bi dijalog bio nastavljen.

SAD su uz Srbiju i žele jače partnerstvo sa Srbijom, rekao je senator Kris Marfi.

Marfi je, nakon razgovora sa Vučićem, novinarima rekao i da se nada da će u tom smislu uticati na predsjednika SAD Donalda Trampa, ali, kako je rekao, i na kolege da dođu u Srbiju, da vide i uvere se u njen napredak.

"Najbolji način da unaprijedimo naše ekonomsko partnerstvo jeste da budemo sigurni da ćemo nastaviti put Srbije ka EU, a glavno sredstvo za to je dijalog", rekao je Marfi.

Američki senator Ron Džonson izjavio je da i Beograd i Priština u postizanju sporazuma moraju nešto dati i nešto dobiti.

"SAD je prijatelj srpskog naroda i želimo da učinimo sve što možemo da podržimo dijalog i oba naroda u njihovim pregovorima. Vjerovatno sporazum neće biti zadovoljavajući ni za jednu stranu, ali kad dogovor bude postignut, potencijal i benefit obje nacije biće mnogo bolji", rekao je Džonson.

Džonson je rekao da je sa senatorom Krisom Marfijem došao u region da bi pokazao američku podršku srpskom narodu, narodu na Kosovu i u regionu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije