Obrazovanje

Za i protiv: Da li ste spremni da postanete menadžer prodaje?

Za i protiv: Da li ste spremni da postanete menadžer prodaje?
Foto: N.N. | Za i protiv: Da li ste spremni da postanete menadžer prodaje?
N.N.

Čak i iskreni poštovaoci takozvane “umjetnosti prodaje" i ljubitelji vještine pregovaranja mogu da budu potpuno nespremni da se uhvate u koštac sa svim zamkama i demonima posla menadžera prodaje.

Sve je u redu dok radite ono što sam naziv posla govori – upravljate i prodajete, ali posao menadžera prodaje podrazumjeva i mnoge druge elemente, veliku odgovornost, spremnost da se odgovorno i mudro postupa u kritičnim situacijama. Nećete po cijeli dan sjediti u kancelariji i nadgledati ljude koji za vas obilaze teren i plasiraju proizvode koje vaša firma nudi. Često ćete biti u situaciji da i sami prodajete, da odgovarate za tuđe neuspjehe ili da noći provodite za računarom praveći planove i pišući izveštaje.

Da biste lakše odlučili da li je prodaja put kojim želite da krenete, evo nekoliko činjenica i razloga koji predstavljaju argumente za izbor ove profesije i onih argumenata koji su protiv izbora ove profesije.

Činjenica 1: Menadžeri prodaje su šefovi drugima

ZA: Ako ste po prirodi vođa, logičan tok u razvoju vaše karijere jeste da nekome postanete šef. Kao menadžer prodaje imaćete mnogo prilika da podstičete, edukujete, pa čak i da po potrebi disciplinujete ili otpuštate pojedince koji rade za vas.

Svaki menadžer prodaje ispod sebe ima tim komercijalista i nižih menadžera. Svi oni, koliko god da ih je, odgovaraju vama i rade kako bi ispunili ciljeve i planove koje im vi, u dogovoru sa višim menadžmentom kompanije, postavljate na mjesečnom, kvartalnom i godišnjem nivou.

PROTIV: Biti menadžer je uzbudljivo... kada stvari idu dobro. Ali može biti i veoma zahtjevno i nimalo prijatno kada poslovi krenu naopako.

Kada naiđu mjeseci u kojima ne ispunjavate zadati plan i ne ostvarujete ono što se od vas očekuje, neće biti važno ko je kriv – vi ćete biti jedini odgovorni za učinak cijelog tima. Izazovi sa kojima se sreće svaki menadžer prodaje nekada mogu da budu veći od svih prednosti profesije.

Zato svako ko je nadređen drugima u bilo kojoj kompaniji mora da bude spreman za to da bude kriv za neuspjeh i sposoban da se nosi sa teškim periodima, koji će svakako nekada naići.

Činjenica 2: Menadžeri prodaje moraju i da prodaju

ZA: Za one koji vole da učestvuju u tržišnim poslovima, ovo ne predstavlja problem. Ne samo što ćete imati neprestanu interakciju sa klijentima, već ćete biti i u prilici da uporedo sa tim inspirišete svoje zaposlene da slijede vaš primjer u komunikaciji sa potrošačima.

Kada ste zajedno na terenu, članovi vašeg tima će od vas učiti kako treba da se ponašaju. Vaše vještine komunikacije i pregovaranja doći će do izražaja, a mnogo je menadžera koji upravo to vide kao jednu od najvećih ljepota svog posla. Svakako, nikada vam neće biti dosadno – dinamika ovog posla je izuzetna i svaki dan vam nudi nove izazove, putovanja i nove zadatke.

PROTIV: Nije nimalo lako da istovremeno prodajete i budete vođa. Ujutru može da vas čeka obilazak lokacija sa komercijalistima, a noć ćete provesti praveći kvartalne planove i proračune.

Za one koji nisu navikli na stalni pritisak i na ovako dinamičan način života, može biti izuzetno stresno da svakodnevno budu i prodavci i motivatori, i šefovi i terenski radnici. Ko nije spreman na to da mora i može da radi sve poslove, naći će se u situaciji da mu ovakva raznolikost zadataka i obaveza postane toliko naporna da na kraju zaboravi sve ljepote i prednosti menadžerskog posla.

Činjenica 3: Menadžeri prodaje često putuju

ZA: Ko još ne voli da putuje? Umjesto da od ponedeljka do petka sjedite u kancelariji i gledate u isti ekran, iste ljude i zidove, zamislite da imate priliku da proputujete cijelu zemlju, region ili kontinent. Danas ste u svom gradu, sutra na drugom kraju zemlje, a za dva dana avionom letite stotinama kilometara daleko.

Ako uživate u tome da upoznajete nove ljude i obilazite nova mjesta, menadžer prodaje je pravi posao za vas. Vježbaćete svoje govorničke i pregovaračke vještine, jer različiti krajevi nose razlike u mentalitetu i načinu poslovanja. Vjerovatno ćete usavršiti i strane jezike, a iskustvo i snalažljivost, koje ćete usput steći, biće vam dragocijeni šta god radili u životu – poslovnom i privatnom.

PROTIV: Ako ste „kućni tip", možda vam neprestana putovanja neće biti nimalo inspirativna, već naprotiv – naporna.

Kada saberete vrijeme provedeno u automobilu ili avionu i vrijeme posvećeno papirologiji, vidjećete da vam ne ostaje mnogo radnog vremena. Uvijek ćete biti u poslu, jer kada putovanje i izvještaji budu završeni, čeka vas pravi menadžerski posao, planiranje, istraživanje tržišta, razgovori sa šefovima i članovima tima i još nebrojeno mnogo radnih aktivnosti.

Dakle, slobodno vrijeme za vas će bukvalno biti svedeno na minimum. To valjda i znači biti poslovni čovjek.

Činjenica 4: Menadžeri prodaje imaju dobre početne plate, stalne povišice i bonuse

ZA: Treba li uopšte govoriti o tome koliko je zarada bitna i koliko je dobro dobiti povišicu plate?

Više novca je glavna motivacija za većinu onih koji žele da konstantno profesionalno napreduju. Uspon na korporacijskoj ljestvici podrazumjeva povećanje prihoda i finansijski napredak. Povećanje plate znači i bolji životni standard, a kvartalni i godišnji bonusi će vam obezbijediti novi automobil, veći stan i luksuznija ljetovanja.

Svakako ćete se osjetiti uspješnim i moćnim kada vas firma nagradi za poslovni uspjeh koji ste postigli.

PROTIV: Sa povećanjem plate i bonusima, dolaze i visoka očekivanja koja će vaši nadređeni imati od vas. Očekivanja mogu da dođu u različitim formama – budžetska, kadrovska, personalna, inovaciona…

Ako dobijete dobar godišnji bonus zbog uspjeha koji ste postigli ove godine, od vas se očekuje da sljedeće godine lestvicu podignete još više. Ako ste ove godine imali nova poslovna rješenja koja su kompaniji donijela veće prihode i zbog toga vam je povećana plata, očekivaće se da sljedeće godine ponovo dođete sa dobrim prijedlozima i poslovnim inovacijama.

Uvijek ćete biti u obavezi da opravdate novac koji zarađujete i to što vam kompanija ukazuje povjerenje i nagrađuje vas. Ovakva očekivanja povećavaju nivo stresa. Ipak, najbolji menadžeri uživaju u izazovima, jer im podižu adrenalin i ne dozvoljavaju im da upadnu u rutinu.

Na kraju, dobri menadžeri prodaje traženi su u svakoj industriji. Menadžment prodaje je svakako dinamičan, izazovan i dobro plaćen posao, koji nosi mnoge prednosti i mogućnosti za razvoj karijere. Samo od vas zavisi u kom pravcu ćete otići – mogućnosti je bezbroj.

Najčitanije