Obrazovanje

Za stipendije studenata i srednjoškolaca 1,6 miliona KM

Za stipendije studenata i srednjoškolaca 1,6 miliona KM
Foto: Ilustracija | Za stipendije studenata i srednjoškolaca 1,6 miliona KM

BANJALUKA - Za stipendiranje učenika srednjih škola i redovnih studenata prvog ciklusa na visokoškolskim ustanovama u narednoj školskoj godini planirano je da bude izdvojeno 1,6 miliona KM.

"Pojedinačni iznosi stipendija ostali su nepromijenjeni i iznose 80 KM za učenike i 130 KM za studente po osnovu socijalnog statusa i uspjeha u školi odnosno studiju, a za deficitarna zanimanja utvrđeni su iznosi od 160 KM za učenike i 250 KM za studente", rekli su u Gradskoj upravi.

Dodali su da su ovom odlukom definisana i deficitarna zanimanja za učenike srednjih škola, a to su varilac, kamenorezac i tehničar modelar obuće.

Za studente to su diplomirani profesor matematike i informatike, diplomirani profesor fizike i diplomirani inženjer elektrotehnike.

"Ovo je navedeno u Odluci o utvrđivanju visine sredstava za stipendiranje učenika i studenata iz budžeta gada, visini stipendija, deficitarnim i suficitarnim zanimanjima za školsku/akademsku 2018/2019. godinu, koja je usvojena na sjednici Skupštine grada održanoj 30. i 31. maja", rekli su u Gradskoj upravi.

Inače, grad u školskoj 2017/2018. godini stipendira 1.194 učenika i 318 studenata.

Stipendije se isplaćuju planiranom dinamikom u deset jednakih rata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije