Obrazovanje

Za sufinansiranje sanacije školskih objekata 150.000 KM

Za sufinansiranje sanacije školskih objekata 150.000 KM
Foto: Grad Banjaluka | Za sufinansiranje sanacije školskih objekata 150.000 KM

BANJALUKA - Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić razgovarao je danas sa direktorima šest banjalučkih osnovnih škola i direktorom Elektrotehničke škole "Nikola Tesla" o planovima za rekonstrukciju i sanaciju školskih objekata za čije će sufinansiranje grad izdvojiti 150.000 KM.

Radojičić je rekao da su problemi i potrebe škola brojni i da nije bilo lako izdvojiti prioritete, jer više decenija nije bilo finansijskih ulaganja u objekte, te naveo da Gradska uprava ima evidentirane sve potrebe osnovnih i srednjih škola.

"Škole sa čijim direktorima smo danas održali sastanak nalaze se u programu redovnog budžetskog finansiranja za ovu godinu, te će grad za osnovne škole sufinansirati određene radove rekonstrukcije, a u Elektrotehničkoj školi `Nikola Tesla` biti zamijenjena kompletna stolarija", rekao je Radojičić novinarima nakon sastanka.

On je istakao da će najveći posao biti u objektu Osnovne škole "Branko Radičević" gdje je planirana dogradnja deset novih učionica i jedno krilo, a početak radova očekuje se tokom ljeta.

Radojičić je rekao da se radovi većeg obima očekuju i na objektu škole "Vuk Karadžić", te podsjetio da je u toku, u okviru projekta energetske efikasnosti, obnova škole "Jovan Cvijić".

"Aplicirali smo kod UNDP-a za sufinansiranje sanacije objekta škole `Desanka Maksimović` u Dragočaju, radimo i dva projekta školskih dvorana škola `Sveti Sava` i `Branko Radičević`, a u fazi smo izrade studije izvodljivosti za izgradnju sportske dvorane Gimnazije kroz javno-privatno partnerstvo", rekao je Radojičić.

On je naveo da je razgovarao sa direktorima osnovnih škola "Milutin Bojić" iz Potkozarja - područna škola u Mišinom Hanu, zatim škole "Georgi Stojkov Rakovski", te "Vuk Stefanović Karadžić" - područne škole u Česmi, "Ćirilo i Metodije" iz Piskavice, "Ivo Andrić" i škole "Vojislav Ilić" iz Bočca.

Govoreći o potrebama srednjih škola, Radojičić je istakao da Medicinska i Građevinska škola imaju problema sa smještajnim kapacitetima, dok u Tehničkoj školi cijelo jedno krilo nije upotrebljivo, a nije adekvatan ni smještaj Ugostiteljske škole.

Načelnik gradskog Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport Dragan Banjac zahvalio je direktorima i nastavnom osoblju banjalučkih osnovnih i srednjih škola za veliko strpljenje koje iskazuju u rješavanju problema.

Direktor Osnovne škole "Milutin Bojić" iz Potkozarja Duško Petrović izrazio je zadovoljstvo što će biti riješen problem krova na ovoj školi, koji je loš i prokišnjava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije