Obrazovanje

Zanatske škole, ali i gimnazije ostale poluprazne

Zanatske škole, ali i gimnazije ostale poluprazne
Foto: N.N. | Zanatske škole, ali i gimnazije ostale poluprazne
Dajana Miljić

BANJALUKA - Drugi upisni rok u srednje škole u RS završen je u petak, a direktori ističu da je ostalo slobodnih mjesta i u četvorogodišnjim stručnim školama, ali i trogodišnjim, zanatskim, a, kako kažu, ta činjenica ne čudi jer je svake godine sve manje đaka.

Planom upisa u prve razrede srednjih škola za narednu školsku godinu predviđena su 11.083 mjesta, a ove godine upis je bio u dva roka od 11. do 22. juna i od 3. do 13. jula.

Spasoje Vasiljević, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola na području Doboja, ističe da što se tiče njihove regije slobodnih mjesta ima skoro u svim školama jer svake godine ima sve manje đake.

"Što se tiče Doboja, slobodnih mjesta ima u Ugostiteljskoj, Ekonomskoj, Gimnaziji, Tehničkoj, a što se tiče ostalih opština slobodna mjesta su uglavnom u trogodišnjim školama i zanimanjima poput kuvara, obućara i automehaničara", kazao je Vasiljević za "Nezavisne".

On je dodao da je konkursom raspisano više mjesta nego što ima učenika.

"A to smo uradili iz jednog jedinog razloga - da bi učenici imali više izbora, ali očigledno je da se prijavilo i manje učenika nego što je završilo deveti razred pa samim tim i imamo više slobodnih mjesta", pojasnio je Vasiljević.

Duško Đurić, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola regije Semberija, kazao je da je u ovoj regiji planom upisa predviđeno da se u prve razrede upišu 43 odjeljenja, po 26 učenika, odnosno oko 1.120 učenika.

"Mi smo ove godine planirali ambiciozni upisni prostor, zato što smo računali da će određeni broj djece doći iz drugih sredina i tog priliva sigurno ima, ali ne onoliko koliko smo očekivali", kazao je Đurić.

Ljuban Bajić, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola banjalučke regije i direktor Građevinske škole, kazao je da upis u srednju školu postaje muka za đake.

"U prvom upisnom roku mjesta su popunjena u Medicinskoj školi i Gimnaziji, Ekonomskoj i Elektrotehničkoj školi 'Nikola Tesla', ali zato je ostalo slobodnih mjesta u Građevinskoj, Tehnološkoj, Školi učenika u privredi te Poljoprivrednoj školi", kazao je Bajić i dodao da ne očekuje da sva mjesta budu popunjena jer "toliko učenika nema fizički".

Bojan Bakal, direktor Poljoprivredne škole Banjaluka, ističe da se od planiranih 210 učenika ove godine upisalo njih samo 100.

"Od planiranih osam odjeljenja upisali smo samo šest", kazao je Bakal. Dodaje da niz faktora utiče na to zbog čeka đaci bježe iz ove struke.

"Na smanjen broj upisanih učenika utiče i to što veliki broj đaka pohađa privatne škole, kojih ima poprilično u Banjaluci, pa i zbog odlaska stanovništva", kaže on.

Valentina Sovilj, predsjednica Aktiva direktora srednjih škola prijedorske regije, kazala je da je šest prijedorskih škola formiralo po četiri odjeljenja.

"Jedino nam gimnazija ima 76 đaka umjesto 96 koliko im je planom dodijeljeno, ali će vrlo vjerovatno uspjeti da formiraju četiri odjeljenja", kazala je Soviljeva i dodala da su ostale škole popunile plan upisa.

Prema njenim riječima, Mašinska škola je dobila jedno odjeljenje više zanatskog smjera zbog velikog interesovanja i na zahtjev direktora škole.

Prema njenim riječima, ova škola je imala kombinaciju trećeg stepena varilac i obrađivač metala rezanjem - po 12 učenika, a sada su dobili dva odjeljenja po 24 đaka svakog zanimanja.

"U našoj regiji ove godine gimnazije su podbacile jer, na primjer, u Gimnaziji u Gradišci ima upisanih samo 60 učenika", potvrdila je Soviljeva.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS kazali su da su planom upisa u prve razrede srednjih škola za 2018/2019. godinu predviđena 11.083 mjesta. U gimnazije je planiran upis 2.204 učenika ili 19,89 odsto, a u srednje stručne i tehničke škole 8.879 učenika ili 80,11 odsto.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije