Obrazovanje

Završen konkurs u školi u Petrovu, ali agonija još traje

Završen konkurs u školi u Petrovu, ali agonija još traje
Foto: Ilustracija | Završen konkurs u školi u Petrovu, ali agonija još traje

PETROVO - Tri nastavnika, matematike, biologije i fizičkog vaspitanja, koji su više od tri mjeseca u štrajku, prijavili su se na konkurs, koji je juče završen, za mjesto direktora Osnovne škole "Vuk Karadžić" u Petrovu.

Vanja Maksimović, predsjednica Sindikata škole, potvrdila je da su Ivan Gojković, Saša Ristić i Nenad Katanić kandidati za rukovodioca škole u kojoj nastavu ne izvode od 5. juna.

Jedan od kandidata, Nenad Katanić je bivši direktor škole koji je na toj poziciji proveo više od decenije, njemu je mandat istekao u aprilu, a resorni ministar Dane Malešević je nedavno izjavio da iza cijele pometnje u školi stoji upravo on, odnosno direktor koji se nije pomirio sa istekom mandata. 

"I možda bi on kao takav trebalo da prvenstveno poštuje zakon i ne zamajava druge radnike koji s njim štrajkuju, nego da ide ka tome da se riješi problem i djeca vrate u školu", kazao je ranije Malešević.

Bez obzira na mišljenje ministra, štrajkači se nadaju da će upravo Katanić ponovo sjesti u fotelju.

"Dovoljno stručan kadar imamo da nam neko od naših bude direktor", smatra Maksimovićeva, te se nada da će "u Ministarstvu imati razumijevanja".

Iako je mandat bivšem direktoru istekao krajem aprila, Školski odbor nije raspisao konkurs za izbor njegovog nasljednika jer je navodno čekao usvajanje novog zakona koji bi mu omogućio da ostane na čelu škole.

Krajem juna je ministar raspustio stari i imenovao privremeni Školski odbor.

Prema novom zakonu, Školski odbor više ne predlaže najboljeg kandidata za direktora škole, nego prikuplja dokumentaciju kandidata, vrši uvid da li je ista validna, a zatim je šalje u Ministarstvo prosvjete i kulture RS.

Direktora škole potom imenuje Vlada RS na prijedlog resornog ministra.

Osim što dio kolektiva i dalje odbija da izvodi nastavu, škola koju pohađa 160 đaka je i bez rukovodioca jer je Davorin Adamović, v.d. direktora, prije desetak dana podnio ostavku, a na njegovo mjesto niko nije imenovan.

Nastavu i dalje izvodi nekoliko nastavnika, tako da đaci dnevno imaju maksimalno tri do četiri časa, zbog čega gube gradivo, koje su izgubili i na kraju prošle školske godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije