Obrazovanje

Završen prvi "Talent kamp 2022" nadarenih učenika iz Srpske na Jahorini

Završen prvi "Talent kamp 2022" nadarenih učenika iz Srpske na Jahorini
Foto: N.N. | Završen prvi "Talent kamp 2022" nadarenih učenika iz Srpske na Jahorini

JAHORINA - Završen je prvi "Talent kamp 2022" za nadarene i talentovane učenike osnovnih i srednjih škola iz Republike Srpske, a koji je trajao tri dana na Jahorini.

Kamp je okupio oko 300 djece, a organizovalo ga je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske u saradnji s Inovacionim centrom iz Banjaluke, te uz podršku Željke Cvijanović, predsjednice Republike Srpske.

Posljednjeg dana, tj. danas je održan panel na kome su predavači bili uspješni sportisti i umjetnici.

Tim povodom, Vanja Grbić, proslavljeni odbojkaš, ističe da je tu uvijek tu za sve što se radi sa djecom i u prirodi.

"Mislim da njima naše iskustvo može mnogo pomoći da budu, prije svega, zdravi ljudi i da budu bolji nego što smo mi. Poruka roditeljima je da daju djecu ljudima koji će njima biti autoriteti i pedagozi, a ne neko ko im obećava da će oni biti vrhunski sportisti", rekao je Grbić.

Leontina Pak, pjevačica i programski direktor Dečjeg kulturnog centra Beograd, je kazala da bi voljela da djeca sa Jahorine odu sa porukom da su uvažena i poštovana.

"Moj savjet mladim talentima je da budu fokusirani na ono što ih čini srećnima, da svoje ciljeve ne moraju zacrtavati onako kako ih uče, već da samo osjete svoj fokus i vježbaju, te da se  ne obaziru na okolinu i rade na tome da budu još bolji", rekla je Leontina.

Ističe da je danas mnogo teže biti dijete sa darom, jer ih, kako kaže, etiketiraju oni prosječni.

Nemanja Majdov, džudista, je rekao da kazao da mu se svidio današnji panel, te da je ponosan što je mogao djecu prenijeti svoje znanje.

"Ako sam danas pomogao jednom djetetu, ja ću biti srećan. Bitno je kako se djeca vaspitaju i koliko se djeci posvete. Važno je da djecu učine srećnima, jer čovjek može da postane šampion samo ako je srećan", rekao je Majdov.

Sergej Lisčinski, učenik OŠ "Branko Ćopić" iz Prijedoru, je naglasio da je na kampu naučio mnogo toga.

 "Drago mi je što sam bio na raznim radionicama. Najviše mi se svidjela NTC radionica, jer će mi dosta pomoći u učenju", kazao je Sergej.

Miodrag Ostojić, učenik drugog razreda Tehničke škole "Mihajlo Pupin" u Bijeljini i Republički prvak iz fizike za druge razrede, je istakao da je kamp bio sjajna prilika da se upoznaju učenici, odnosno talenti iz cijele Republike Srpske.

"Druženje je bilo sjajno, imali smo mnogo radionica tokom kojih smo se upoznavali sa raznim talentima, ali i predavačima koji bi nam mogli pomoći kasnije tokom školovanja.

Naši predavači su nas još više podstakli na rad i trud, i znam da ćemo dobiti još mnoge nagrade", zaključio je Ostojić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije