Obrazovanje

Završena nastava u Republici Srpskoj

Završena nastava u Republici Srpskoj
Foto: N.N. | Završena nastava u Republici Srpskoj

BANJALUKA, TREBINJE - Očekujemo da iduća školska godina počne normalno sa svim učenicima u učionici te sa časovima od 45 minuta, saglasni su direktori osnovnih i srednjih škola u RS, a nadaju se da je sa krajem ove školske godine odzvonilo koroni u školskim klupama.

Naime, kako kažu iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, školsku 2020/2021. godinu juče je završio 86.041 učenik osnovnih i 36.476 učenika srednjih škola.

Ljuban Bajić, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola u Banjaluci, koji je ujedno i direktor Građevinske škole, kazao je da je ova školska godina sigurno jedna od najtežih za učenike, ali i za same prosvjetare, jer, kako kaže, čas od 20 minuta nije dovoljan da se učenicima temeljno prenese znanje i teško je procijeniti gubitke u kvalitetu nastave.

"Svi se nadamo da ćemo u septembru da se vratimo u normalne tokove, odnosno da će časovi trajati 45 minuta, da razredi neće biti podijeljeni u grupe", kazao je Bajić.

Milorad Nadaždin, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola hercegovačke regije, u razgovoru za "Nezavisne" kazao je da je protekla školska godina bila veoma izazovna te da se nada da će naredna školska godina da počne redovno.

"Iza nas je jedna školska godine koja se odvijala pod posebnim uslovima, imali smo dva velika talasa sa velikim brojem pozitivnih nastavnika, ali i učenika", kazao je Nadaždin,

Da je sad već svršena školska godina bila vrlo izazovna i za učenike, ali i prosvjetare, kaže i Jelena Čančar, predsjednica Aktiva direktora osnovnih škola sarajevsko-romanijske regije.

"Bilo je prekida nastave, nastava se odvijala online, imali smo radnika, ali i djece koji su bili pozitivni na virus korona", kazala je Čančareva i istakla da se nadaju da će u septembra početi bolja školska godina.

"Počela je i vakcinacija prosvjetnih radnika, tako da bi do septembra naši radnici trebalo da budu i revakcinisani te nam to daje nadu da ćemo u novoj školskoj godini imati časove od 45 minuta i da će nam đaci biti ponovo spojeni u kompletna odjeljenja", kazala je Čančareva.

Natalija Trivić, ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske, uputila je svim učenicima osnovnih i srednjih škola, nastavnicima, rukovodstvu škola i vannastavnom osoblju u Republici Srpskoj čestitku povodom uspješnog završetka školske 2020/2021. godine.

"Zadovoljna sam što smo, zahvaljujući zajedničkom trudu u oblasti obrazovanja, uspješno okončali nastavu u ovoj školskoj godini. Bez predanosti i angažovanja prosvjetnih radnika i disciplinovanosti u poštovanju epidemioloških mjera u školama to ne bi bilo moguće. Zajedno sa svojim učenicima bili su primjer odgovornog ponašanja u vanrednim okolnostima, služeći nam na ponos", kazala je Trivićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije