Obrazovanje

Zbog deficita predavača nema upisa za zvanje medicinskog tehničara

Zbog deficita predavača nema upisa za zvanje medicinskog tehničara
Foto: Arhiva / Ilustrativna fotografija | Zbog deficita predavača nema upisa za zvanje medicinskog tehničara

SANSKI MOST - Mješovita srednja škola u Sanskom Mostu u narednoj školskoj godini neće vršiti upis učenika za zvanje medicinskog tehničara, potvrdio je direktor ove obrazovne ustanove Nijaz Halilović.

On ističe da su prisiljeni da ukinu pomenuto zanimanje jer imaju problema s organizovanjem nastave zbog nedostatka stručnih predavača.

"U posljednjih nekoliko mjeseci ostali smo bez četiri stručna predavača, koji su pronašli drugo zaposlenje ili su otišli u inostranstvo. Mi jednostavno za njih nemamo zamjenu. Razumijem želje učenika i njihovih roditelja, ali molim ih da shvate poziciju u kojoj se nalazimo", istakao je Halilović.

Inače, ovo zanimanje u okviru pomenute obrazovne ustanove uvedeno je prije sedam godina, i do sada je za njega vladalo najveće zanimanje učenika i njihovih roditelja pa su svake godine upisivana po dva razreda.

S obzirom na sve manji broj učenika na području Sanskog Mosta, to je stvaralo deficit kada su u pitanju druga zanimanja i škole, a najviše je bila pogođena Gimnazija, koja je u prošloj godini upisala svega 17 učenika.

"S obzirom na popularnost i interesovanje za zanimanje medicinskog tehničara očekujemo pritiske roditelja i učenika, ali mi ovu odluku nećemo mijenjati", istakao je Halilović za "Nezavisne".

Prema njegovim riječima, učenicima su na raspolaganju druga atraktivna zanimanja u ekonomskoj, mašinskoj ili elektro struci.

Kada je u pitanju školstvo na području općine Sanski Most, trenutno najveći problem je nikad manji broj učenika koji završavaju srednjoškolsko obrazovanje pa će tako iz klupa osnovnih škola izaći svega 185 učenika, što će biti nedovoljno da zadovolji potrebe tri srednje škole koje postoje u ovome gradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije