Obrazovanje

Zbog manjka prvačića, 38 kombinovanih odjeljenja u školama

Zbog manjka prvačića, 38 kombinovanih odjeljenja u školama
Foto: Ilustracija | Sve manji broj prvačića, 38 kombinovanih odjeljenja u školama

BANJALUKA - Sve manji broj upisanih prvačića, posebno u područnim školama, doveo je do toga da se nastava izvodi u kombinovanim odjeljenjima, pa se prema podacima Ministarstva prosvjete i kulture RS ovaj vid izvođenja nastave u ovoj školskoj godini praktikuje u devet osnovnih škola u 38 odjeljenja.

Rajka Čajić, direktor OŠ "Vojislav Ilić" iz Krupe na Vrbasu, koja ima čak osam kombinovanih odjeljenja, rekla je da imaju dvostruke i trostruke kombinacije u područnim školama. To su odjeljenja u kojima je sastavljeno više razreda.

"Imamo 50 učenika u takvim odjeljenjima. Posljednjih 10 godina primijećena je tendencija smanjivanja broja upisanih prvačića, ali taj broj nije drastičan. Problem je velika razlika između djece koja izlaze iz devetog, a premalo ih se upiše u prvi razred, i zbog toga je ukupan broj đaka manji", objasnila je Čajićeva.

Prema njenim riječima, teže je nastavnicima jer oni treba više i duže da se pripremaju za rad.

"Što se tiče djece, prošle godine smo imali učenicu generacije koja je pet godina bila u kombinovanom razredu, tako da je to dokaz da djeca u ovom slučaju nemaju problema, što je najvažnije", rekla je Čajićeva.

Nenad Mihajlović, direktor OŠ "Mladen Stojanović", rekao je da se nastava kombinovano izvodi samo u područnim odjeljenjima jer je u njima najmanje upisanih prvačića.

"Imamo tri područne škole - u Meljini, Kmećanima i Donjoj Stratinskoj, i u ovim školama se nastava izvodi kombinovano jer je broj u jednoj školi bio najviše 20 učenika, i on se iz godine u godinu smanjuje", rekao je Mihajlović.

Kako je pojasnio, na cijelom području Bronzanog Majdana zajedno sa centralnom školom upisali su 14 prvačića u ovoj školskoj godini.

Dodao je da djeca nemaju problema u praćenju nastave, jer se dešavalo da đaci upravo iz ovih odjeljenja budu učenici generacije, te da je teže nastavnicima jer oni za jedan čas moraju pripremiti tri nastavna programa.

Zoran Šmugović, direktor OŠ "Miroslav Antić", kazao je da je područno odjeljenje u Pervanu dobilo kombinovano odjeljenje, što je u krajnjem slučaju uticalo na organizaciju rada u kolektivu.

"Ova organizacija je dovela do toga da većina radnika ostaje bez dijela norme pa smo morali napraviti potpunu reorganizaciju. Problem ispunjavanja norme je otvorio još jedan, a to je kako obezbijediti nastavnicima prevoz kako bi tu normu ispunili", rekao je Šmugović.

Naziv osnovne škole                                   Broj kombinovanih odjeljenja

OŠ "Vojislav Ilić" Krupa na Vrbasu                         8

OŠ "Petar Kočić" Kola                                           5

OŠ "Mladen Stojanović" Bronzani Majdan            5

OŠ "Miroslav Antić" Bistrica                                  5

OŠ "Sveti Ćirilo i Metodije" Piskavica                   5

OŠ "Milan Rakić" Karanovac                                3

OŠ "Milutin Bojić" Potkozarje                               3

OŠ "Branislav Nušić"                                           3

OŠ "Aleksa Šantić"                                              1

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije