Obrazovanje

Zbog odluka opštine Jajce upitan vrtićki odgoj za 50 mališana

Zbog odluka opštine Jajce upitan vrtićki odgoj za 50 mališana
Foto: Ustupljena fotografija | Zbog odluka opštine Jajce upitan vrtićki odgoj za 50 mališana

JAJCE - Uprava Privatne predškolske ustanove „PPU Emina“ iz Jajca, zajedno s zabrinutim roditeljima, diže glas protiv iznenadnog i, kako tvrde, neopravdanog smanjenja budžeta koje bi moglo dovesti do obustave rada ove važne institucije.

U pitanju je odluka koju bi trebalo donijeti Opštinsko vijeće Jajce, a koja bi mogla ozbiljno ugroziti obrazovni put više od 50 djece koja trenutno pohađaju ovu predškolsku ustanovu.

„Uprava i roditelji djece koja pohađaju vrtić obavještavaju javnost da je u Prijedlogu budžeta Općine Jajce, o kojem će sutra glasati vijećnici Opštinskog vijeća Jajce, gotovo potpuno ukinuto finansiranje ove predškolske ustanove. U prijedlogu budžeta naprasno je, bez ikakvih prethodnih najava i obrazloženja, ukinut grant za „PPU Emina“ u iznosu od 60.000 KM. Ukoliko Opštinsko vijeće usvoji ovakav prijedlog, to će posljedično značiti i obustavu rada ove predškolske ustanove koju trenutno pohađa 52 jajačke djece, dok ih je više od 20 na listi čekanja. Roditelji djece potpisali su peticiju, koju su dostavili načelniku Edinu Hozanu i vijećnicima, a u kojoj su naveli da će ukidanje granta imati nemjerljive i dalekosežne posljedice, kako po njih i njihovu djecu, tako i za porodice i širu društvenu zajednicu“, navode iz "PPU Emina".

Jedna od ključnih tačaka zabrinutosti roditelja i uprave ustanove jeste nedostatak prethodnih obavijesti ili obrazloženja o ovoj drastičnoj promjeni u finansiranju. Iznenadno ukidanje granta ostavlja mnogo pitanja otvorenim, posebno s obzirom na činjenicu da opština Jajce raspolaže rekordnim budžetom od 28 miliona maraka.

„Posebno je razočaravajuća činjenica da ukidanje granta nije nikakva stručna ili finansijska mjera, jer u budžetu opštine Jajce ima dovoljno sredstava za sve (ove godine rekordni budžet u iznosu od 28 miliona maraka), pa i za mnogo manje važne programe i projekte od ulaganja u odgoj i obrazovanje naše djece i generalno pronatalitetnu politiku“, rekli su.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije