Obrazovanje

Značajno veće plate prosvjetarima

Značajno veće plate prosvjetarima
Foto: Ustupljena fotografija | Značajno veće plate prosvjetarima

BIHAĆ - Vlada Unsko-sanskog kantona i Sindikat radnika u predškolskom i osnovnom obrazovanju USK potpisali su danas novi kolektivni ugovor na osnovu kojeg će značajno biti povećane plate prosvjetarima, te će se oni po primanjima izjednačiti s ostalim budžetskim korisnicima.

Prema riječima Zehre Hadžić, predsjednice pomenutog sindikata, ovaj dokument će važiti u naredne tri godine i njime se garantuje pravna i ekonomska sigurnost prosvjetnih radnika u ovom kantonu.

"Zarade radnika u predškolskom i osnovnom obrazovanju bile su do sada najniže u odnosu na druge kantone u Federaciji BiH i to smo konačno ispravili", kazala je Hadžićeva.

Prema njenim riječima, ovaj kolektivni ugovor donosi i neke druge benefite u oblasti prosvjete te pruža mogućnosti za dalji razvoj i unapređenje u sektoru obrazovanja.

Premijer USK Nijaz Hušić navodi kako će radnici u predškolskom i obrazovnom sistemu u ovom kantonu po primanjima sada biti među prva četiri kantona u Federaciji BiH.

"Vlada kojoj sam na čelu nastoji da poboljša standard u društvu, pa tako i u sektoru obrazovanja koji je ključan u razvoju društva. Samo zadovoljni prosvjetni radnici mogu kvalitetno edukovati buduće naraštaje", istakao je Hušić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije