Obrazovanje

Znanje investicija koju niko ne može oduzeti

Znanje investicija koju niko ne može oduzeti
Foto: Jelena Đurđević | Znanje investicija koju niko ne može oduzeti

BANJALUKA, ISTOČNO SARAJEVO - Ulažite u znanje, to je investicija koja je uvijek sa vama i koju vam ne može niko uzeti bilo gdje da se nalazite. Ulažite u znanje, jer je to nešto što se dijeljenjem umnožava. Budite na ponos roditeljima, Univerzitetu, Banjaluci i Republici Srpskoj.

Poručio je ovo danas brucošima Milan Mataruga, rektor Banjalučkog univerziteta povodom tradicionalnog akademskog časa organizovanog za studente prve godine svih fakulteta.

Novajlije studenti očekuju da će im sticanje visokog obrazovanja omogućiti adekvatno zaposlenje.

"Upisala sam Pravni fakultet jer mi se on sviđa, tu sam se pronašla, smatram da je to dobra prilika za budućnost. Ne mogu reći da se na-dam lakšem zaposlenju nakon završetka studija, ali se nadam da ću puno naučiti i sa ovog fakulteta izaći bogatija znanjem", kaže Nastasija Obradović iz Prijedora.

Prema riječima Nade Medić iz Kostajnice, geodeziju je odabrala jer je već tokom srednje škole shvatila da je ovo profesija kojom se želi baviti, a koja će joj po završetku školovanja obezbijediti zaposlenje, s obzirom na to da je jedno od deficitarnih zanimanja.

Na fakultetima Banjalučkog univerziteta juče je počela školska akademska 2017/2018. godina, u koju je upisano oko 2.200 brucoša, a iako su 3.123 mjesta bila predviđena za upis.

Ni treći upisni rok nije popunio sva mjesta, ali ipak nadležni kažu da u konačnici nema razloga za veliko nezadovoljstvo.

"Zadovoljni smo brojem upisanih, jer je samo 58 brucoša manje u odnosu na prošlu godinu, a i popunjena su mjesta kada je riječ o finansiranju studija", naveo je rektor Mataruga.

Vladimir Kostić, predsjednik Srpske akademije nauka i umjetnosti, rekao je da su ovakvi događaji kao što je zajednički akademski čas dokaz da Akademija nastavlja da živi i dalje iako ozbiljan problem postaje to što je iz godine u godinu kako u Srpskoj, tako i u Srbiji, ali i regionu sve manji broj studenata.

"Zajednički napor pomogao bi da nađemo rešenja koja su bolja nego da to radimo pojedinačno", zaključio je Kostić.

I na svim fakultetima Univerziteta u Istočnom Sarajevu danas je počela školska akademska 2017/2018. godina.

"Dekani i profesori su na svim fakultetima održali uvodni čas brucošima, nakon čega je počela redovna nastava. U ovu akademsku godinu u dva roka upisano je 1.420 brucoša, dok rezultati trećeg upisnog roka, koji je završen u petak, još nisu obrađeni", naveo je Ranko Božičković, prorektor za nastavu na ovom univerzitetu, te istakao da su zadovoljni upisom studenata.

Elvira Dilberović, federalna ministarka obrazovanja i nauke, čestitala je početak nove akademske godine studentima i profesorima, kao i svim zaposlenim na visokoškolskim ustanovama u Federaciji BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije