Svijet

10 bizarnih zabrana u Americi koje nisu oružje

10 bizarnih zabrana u Americi koje nisu oružje
Foto: Pixnio | 10 bizarnih zabrana u Americi koje nisu oružje

Prema BBC-ju, oko 40.000 smrtnih slučajeva godišnje povezano je s vatrenim oružjem u Americi, brojka koja uključuje i samoubistva. Uprkos tome, američki zakoni o oružju prilično su opušteni u poređenju s drugim odredbama. Zbog čega je još neobičnije što zemlja nije imala problema sa zabranom niza drugih stvari koje se, barem nama, čine daleko manje štetnima od oružja.

Trubiti ispred prodavnice sa sendvičima

U Litl Roku, Arkanzas, nakon 21. časa zabranjeno je trubiti automobilom ispred prodavnice sa sendvičima. Ili bilo kojeg mjesta gdje se poslužuju hladna pića.

Seks igračke

U Sendi Springsu, Džordžija, zakon izjavljuje da je "svaka naprava dizajnirana ili reklamirana kao korisna primarno za stimulaciju ljudskih polnih organa nepristojan materijal" i zabranjena je. U 2016. pokušana je žalba na zabranu, ali bez uspjeha. U Džordžiji vam je potrebna dozvola za nošenje oružja, ali svako stariji od 21 godine može ga imati u svojim kućama.

Puške igračke

U Kanzasu maloljetnici ne smiju kupovati oružje igračke. Prošle godine Kanzas je usvojio zakon o snižavanju zakonske starosne granice za nošenje vatrenog oružja s 21 na 18 godina. Zašto da ne, ipak su izgleda plastične puške opasnije od pravih.

Brie (vrsta sira)

U odluci koja ima Big Bregzit Enerdži, američka vlada donijela je zakon 2004. godine prema kojem svaki sir star ispod 60 dana koji se uvozi ili prodaje u SAD mora biti napravljen od pasterizovanog mlijeka. To znači da su mnoge vrste sireva, uključujući brie, zabranjene.

Štikle

U Karmelu u Kaliforniji potrebna vam je dozvola za hodanje ulicama u štiklama višim od dva inča (5 cm). Lijepo je što zakonodavci razmišljaju o sigurnosti ljudi.

Kavijar

Godine 2005. SAD je zabranio beluga kavijar jer se proizvodi na neodrživ način.

Nazivanje vegetarijanskih zamjena "mesom"

U nekoliko država u SAD-u zabranjeno je označavanje vegetarijanskih hamburgera "hamburgerima" ili "kobasicama". U nekoliko država u SAD-u legalno je nositi oružje bez dozvole, a vjerovatno ga možete nazvati hamburgerom ili kako već hoćete.

Dijeljenje vaše lozinke za Netfliksu

U Tenesiju od 2011. ne možete dijeliti svoje lozinke za naloge na Netfliksu, iTunes, Spotify i druge usluge, prenosi "Indy100".

Najdžela Lovson

Godine 2014. Najdžela Lovson je zaustavljena da se ukrca na let Britiš Eirvejvsa za Sjedinjene Američke Države nakon što je priznala da se drogira. Zabrana je kasnije ukinuta tokom priprema za njen šou "Ukus".

Skakanje padobranom u pijanom stanju

Ok, ovo se čini dovoljno pošteno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije