Svijet

Pratite nas na Google news

18 godina od napada koji je promijenio svijet i zavio Ameriku u crno

18 godina od napada koji je promijenio svijet i zavio Ameriku u crno
Foto: Arhivska fotografija | 18 godina od napada koji je promijenio svijet i zavio Ameriku u crno
Agencije

NJUJORK - Islamistički fanatici izvršili su 11. septembra 2001. najveći teroristički napad, kada su otetim avionima udarili u kule bliznakinje u Njujorku, te u Pentagon, ubivši pritom oko tri hiljade ljudi, računajući vatrogasce i policajce.

U napadima je poginulo 2.974 ljudi, a u četiri oteta američka putnička aviona poginulo je ukupno 266.

Stradala su 343 vatrogasca, 23 njujorška policajca i još 37 policajaca koji su se zatekli u Svjetskom trgovinskom centru, te 125 civila i članova vojnog osoblja u Pentagonu. Prema službenom izvještaju, 19 terorista, pripadnika Al Kaide, otelo je četiri američka putnička aviona. Dva su udarila u Svjetski trgovinski centar na Menhetnu u Njujorku, po jedan u svaki neboder, nakon čega su se oba nebodera srušila. Treći je udario u Pentagon, glavno sjedište Ministarstva odbrane SAD u opštini Arlington, u državi Virdžiniji. Četvrti avion srušio se u ruralnom dijelu opštine Somerset u Pensilvaniji, 130 kilometara istočno od Pitsburga, nakon što su putnici pružili otpor teroristima. Službeni izvještaj pokazao je da su napadači pretvorili otete avione u samoubilačke bombe.

Teroristički napad od 11. septembra spada u najznačajniji događaj koji se, do sada, dogodio u 21. vijeku, jer je izazvao velike vojne, političke, ekonomske, socijalne i druge posljedice za svijet.

Pored ovih posljedica, još gore su one od kojih ljudi i danas umiru. Žaklin Febrilet imala je 26 godina i radila je u blizini Svjetskog trgovinskog centra kada su 11. septembra 2001. godine džihadisti srušili njujorške "blizance", a danas je jedna od više hiljada oboljelih od raka zbog izloženosti otrovnim materijama nakon napada. Poslije terorističkih napada, sindikalistkinja Febrilet rodila je troje djece, ali joj je 2016. godine dijagnostikovan rak, koji je metastazirao, najvjerovatnije zbog toksičnog otpada i oblaka pepela kojem je bila izložena. I Ričardu Fareru (37), koji je nedavno postao otac, prije 18 mjeseci dijagnostikovan je agresivan oblik raka debelog crijeva, koji inače pogađa mnogo starije muškarce.

Farer, koji je radio na Menhetnu od 2001. do 2003. godine, nije imao nikakvih predispozicija za tu bolest. Farer i Febrilet spadaju u kategoriju pacijenata koji su živjeli ili radili u blizini Svjetskog trgovinskog centra u vrijeme napada u Njujorku. Od tada, grad Njujork ne prestaje da broji novooboljele od karcinoma i drugih teških bolesti, prvenstveno pluća, što je, kako se navodi, povezano s toksičnim oblakom koji je nedjeljamao lebdio nad južnim dijelom Menhetna. Prve žrtve bile su desetine hiljada vatrogasaca i volontera koji su raščišćavali ruševine Svjetskog trgovinskog centra.

Danas će cijela američka nacija obilježiti ovu strašnu godišnjicu, a sad već tradicionalno, obilježavanje počinje minutom ćutnje na mjestu gdje su nekada stajale kule bliznakinje. Obilježavanje počinje u momentu kada je prvi avion udario u kule.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije