Svijet

"Boing" objavio novi softver za "737 maks"

"Boing" objavio novi softver za "737 maks"
Foto: Ilustracija | "Boing" objavio novi softver za "737 maks"

VAŠINGTON - "Boing" je objavio softverske izmjene svog kontroverznog sistema koji je povezan sa fatalnim padovima dva aviona tipa "737 maks" u posljednjih pet mjeseci.

Još nije poznato da li će ovim avionima biti dozvoljeno da ponovo lete, nakon što su prizemljeni širom svijeta.

Istražioci još nisu utvrdili tačan uzrok pada aviona, prenio je Bi-Bi-Si.

Kao dio unapređenja, "Boing" će ugraditi sistem za upozoravanje kao standardnu opremu. Ova tehnologija do sada je bila na listi dodatne opreme.

Nijedan od aviona koji su pali nije imao ovakav sistem za upozoravanje, čiji je zadatak da upozori pilote kada senzori daju kontradiktorna očitavanja.

"Boing" je saopštio da avioprevoznici ubuduće neće dodatno plaćati za ugradnju ovog bezbjednosnog sistema.

Kompanija je, takođe, objavila softversko unapređenje sistema MCAS, koji sprečava da se avion nađe u položaju u kojem ostaje bez uzgona kada pokuša da se podigne pod prevelikim uglom.

Istraga o prošlogodišnjem padu avona kompanije "Lajon er" pokazala je da se ovaj sistem pokvario i automatski oborio nos aviona više od 20 puta prije nego što je letjelica pala u more. Tada je poginulo svih 189 putnika i članova posade.

Američka Federalna administracija za avijaciju saopštila je da postoji sličnost između tog događaja i pada aviona "Etiopijan erlajnza" 10. marta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije