Svijet

"Dajte Izraelu Južnu i Sjevernu Karolinu, zašto ne?"

"Dajte Izraelu Južnu i Sjevernu Karolinu, zašto ne?"
Foto: Tanjug/AP | "Dajte Izraelu Južnu i Sjevernu Karolinu, zašto ne?"

DAMASK - Ambasador Sirije u UN Bašar Džafari predložio je Americi da Izraelu pokloni dio svoje teritorije – Južnu i Sjevernu Karolinu.

Kako je rekao Džafari, umjesto što SAD krše međunarodno pravo i prodaju tuđe teritorije zbog izraelskog lobija, kao što je slučaj sa Golanskom visoravni, može da da dvije svoje teritorije toj zemlji.

“Možete da im date Sjevernu i Južnu Karolinu, na primjer. Zašto ne? Južna Karolina je odličan komad zemlje… Dajte Izraelu par država ako ova administracija zaista želi podršku te zemlje”, rekao je on.

Inače, Trampova odluka da prizna izraelski suverenitet nad Golanskom visoravni došla je pred izbore u Izraelu koji će se održati 6. aprila. Mnogi tu odluku tumače kao veliku predizbornu podršku Benjaminu Netanijahuu, koji se suočava sa nekoliko optužbi.

“Nemojte da budete u zabludi misleći da će jednog dana ova zemlja da bude vaša zbog licemerja ili zato što ste pijuni u izbornoj utakmici gdje jedni drugima pružate podršku, tako da Izraelci uspiju u svojim izborima i da Amerikanci mogu da dobiju podršku izraelskih lobističkih grupa u SAD”, dodao je Džafari.

Izrael je preuzeo Golansku visoravan tokom šestodenvnog rata 1967. godine, a formalno aneksirao 1981.

Džafari naglašava da će se teritorija vremenom “vratiti” Siriji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije