Svijet

"Suhoji" spasili Bašara El Asada

"Suhoji" spasili Bašara El Asada
Foto: Screenshot | "Suhoji" spasili Bašara El Asada

DAMASK - Najbolji dio sirijske avijacije tokom rata sa teroristima i pobunjenicima je ruski lovac-bombarder "suhoj 22", koji se pokazao veoma preciznim u dejstvima na zemaljske ciljeve i veoma otpornim na sisteme protivvazdušne odbrane /PVO/, procjenjuju ruski i američki vojni portali.

Za razliku od "migova 21" i "migova 23", koji su pretrpjeli velike gubitke tokom borbenih djelovanja i bili obarani i oštećeni vatrom sa zemlje islamističkih grupa, "Su-22" pokazao je borbenu otpornost na frontu.

"Suhoji 22" su tokom svih ratnih godina u Siriji napadali ciljeve na zemlji, najčešće nevođenim avio-bombama i raketnim zrnima sa srednjih i malih visina, nakon čega bi izbacivali radarske mamce i velikom brzinom se udaljavali.

Ciljevi su bili unaprijed obavještajnom pripremom određeni i svakoj misiji su dodjeljivani i alternativni.

Ovi ruski avioni u sirijskoj vojsci napadali su ispočetka uglavnom u paru, da bi se kasnije ustalila upotreba jednog aviona koji se pojavljivao iznenada i brzo udaljavao.

Eskadrile naoružane sa "Su-22" pretrpjele su najmanje gubitke iako su najintenzivnije djelovale.

Većina vojnih komentatora i na Zapadu i na Istoku nazvali su ga najjačim adutom sirijske avijacije.

Uz iransku podršku, eskadrile naoružane ovim tipom aviona su obnovljene, a "Su-22" opremljeni lanserima sa nevođenim projektilima vazduh-zemlja "B-8M" kalibra 80 milimetara.

Do sredine 2016. godine sirijska vojska raspolagala je sa 30 aviona "Su-22", a, uz pomoć Teherana, opremljeni su i avio-bombama "FAB-500ShN" sa padobranom, koje su omogućavale napade uz ekstremno niski let.

Borbeni avioni "Su-22" obavljali su dnevno 25, a ponekad i 34 borbene misije.

Stručnjaci napominju da su svi dorađeni avioni sa tipskom oznakom "Su-22" zapravo izvozne varijante ruskih aviona "Su-17".

Nadzvučni borbeni avioni "Su-22", maksimalne brzine 1.800 kilometara na čas, imaju dolet do 2.300 kilometara, a isporučeno ih je više od 1.000 u 15 država.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije