Svijet

"3G" pravilo od 1. novembra i na poslu u Austriji

"3G" pravilo od 1. novembra i na poslu u Austriji
Foto: Herbert Bieser/Pixabay | "3G" pravilo od 1. novembra i na poslu u Austriji

​BEČ - Austrija od 1. novembra uvodi takozvano "3G" pravilo - sertifikat o vakcinaciji, potvrda o preležanom kovidu-19, ili negativan test - na radnom mjestu.

Ministar zdravlja Volfgang Mikštajn, najavio je, nakon sjednice vlade, da će od 1. novembra biti primjenjeno "3G" pavilo na radnim mjestima na kojima se ne može isključiti fizički kontakt prema drugim licima.

Do 14. novembra primjenjivaće se prelazni period, tako da svi oni koji nemaju jedan od tri tražena sertifikata do tada moraju nositi maske višeg zaštitnog nivoa FFP2.

"3G" potvrde su obavezujuće za sve one koji na poslu imaju kontakt sa drugim osobama, a to znači i u kancelariji ili u kantini.

Od ove mjere neće biti pogođeni, na primjer, vozači kamiona koji sami voze.

Za poštovanje mjera moraće da se pobrinu poslodavci i zaposleni.

Mikštajn je kazao da se radi o daljoj "zaštitnoj mreži od korone".

"Ne može biti da na radnom mjestu postoji rizik od zaraze", kazao je on.

Ministar rada Martin Koher istakao je da je pronađeno rješenje koje može da se primijeni u praksi, a koje ima za cilj zaštitu ljudi.

Nova mjera omogućiće zaposlenima da, na mjestima gdje postoji obaveza nošenja maski, iste više ne nose ako imaju jedan od tri sertifikata.

Tako, na primjer, zaposleni u supermarketima, ako imaju jednu od "3G" potvrda ne moraju više nositi maske, dok će kupci i dalje morati da nose FFP2 maske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije