Svijet

AP: Godinu dana poslije Avganistana, obavjestajci se okreću Kini

AP: Godinu dana poslije Avganistana, obavjestajci se okreću Kini
Foto: Tanjug/AP | AP: Godinu dana poslije Avganistana, obavjestajci se okreću Kini

VAŠINGTON - Zamjenik direktora CIA Dejvid Koen stavio je do znanja zaposlenima u kontraterorističkom sektoru da je borba protiv Al Kaide i ostalih ekstremističkih grupa prioritet, ali je naveo i da će novac i resursi agencije biti značajno usmjereni na Kinu, prenio je AP.

Godinu dana nakon završetka rata u Avganistanu američki predsednik Džozef Bajden i vodeći bezbjednosni zvaničnici manje govore o borbi protiv terorizma, a više o političkim, ekonomskim i vojnim prijetnjama od Kine i Rusije, dodaje američka novinska agencija.

Došlo je do tihog zaokreta u obavještajnim agencijama, koje premještaju stotine službenika na pozicije fokusirane ka Kini, a neki od njih su ranije radili na borbi protiv terorizma.

Obavještajci naglašavaju da se borba protiv terorizma ne ignoriše.

Samo prije nedjelju dana otkriveno je da je dron CIA ubio lidera Al Kaide Ajmana al Zavahrija u Kabulu.

Međutim, nekoliko dana kasnije, Kina je pokrenula velike vojne vježbe i zaprijetila da će prekinuti kontakte s Amerikom zbog posjete predsjedavajuće Predstavničkog doma Nensi Pelosi Tajvanu.

Kako dodaje AP, upravo je to poruka zamjenika Koena koju je poslao zaposlenima prije nedjelju dana, da je glavni prioritet agencije da shvati Peking i suprotstavi mu se.

Obavještajci kažu da im je potrebno više informacija o Kini, posebno zbog nemogućnosti da se utvrdi uzrok pandemije kovida.

Peking je optužen da je krio informacije o porijeklu virusa.

Pristalice Bajdenove administracije se osvrću na činjenicu da su SAD uspjele da prate i ubiju Al Zavahirija i kažu da je to dokaz da SAD mogu da ciljaju mete u Avganistanu i iz inostranstva.

Međutim, kritičari kažu da podatak da je Al Zavahiri živio u Kabulu, pod očiglednom zaštitom talibana, govori da je u toku povratak ekstremističkih grupa protiv kojih se Amerika bori.

Pomak u prioritetima podržavaju mnogi bivši obavještajci i poslanici iz obje američke partije.

Demokratski kongresmen Džejson Krou, koji je služio u Avganistanu u Iraku, rekao je da vjeruje da su se SAD uglavnom fokusirale na kontraterorizam prethodnih godina.

"Mnogo veća egzistencijalna prijetnja su Rusija i Kina. Terorističke grupe ne mogu da unište američki način života na način na koji Kina može", rekao je Krou.

Portparolka CIA Tami Torp ocijenila je da terorizam ostaje "vrlo realan izazov".

"Iako krize, poput ruske invazije na Ukrajinu i strateški izazovi koje postavlja Kina traže našu pažnju, CIA će nastaviti agresivno da prati terorističke prijetnje širom svijeta i raditi sa partnerima da ih zaustavi", dodala je Torp.

Kongres je pritisnuo CIA i ostale obavještajne agencije da naprave Kinu glavnim prioritetom, prema riječima nekoliko ljudi upoznatih s pitanjem, koji su govorili anonimno za AP.

Usmjeravanje resursa ka Kini zahtijeva veće rezove svuda, uključujući i kontrateroristički sektor.

Konkretno, kongresmeni žele više informacija o kineskom razvoju naprednih tehnologija.

Pod predsjednikom Si Ðinpingom Kina je uložila bilione dolara u razvoj kvantne nauke, vještačke inteligencije i ostalih tehnologija koje će vjerovatno da utiču na način na koji će budući ratovi da se vode i ekonomije da budu postavljene, dodaje AP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije