Svijet

AP: Izrael pozvao na razgovor izaslanike Belgije, Španije i Slovenije

AP: Izrael pozvao na razgovor izaslanike Belgije, Španije i Slovenije
Foto: N.N. | AP: Izrael pozvao na razgovor izaslanike Belgije, Španije i Slovenije

NJUJORK - Izrael je pozvao na razgovor izaslanike Belgije, Španije i Slovenije nakon glasanja u Savjetu UN za ljudska prava, javlja AFP.

Ministarstvo spoljnih poslova Izraela pozvalo je danas španskog ambasadora u Izraelu Manuela Gomeza-Aseboa i slovenačkog ambasadora Barbaru Sušnik nakon što su ove dvije zemlje glasale za sprovođenje međunarodne istrage stanja ljudskih prava u Istočnom Jerusalimu, Zapadnoj obali i Gazi.

Belgijski ambasador u Izraelu Olivije Bel biće sutra zvanično pozvan, javlja AFP.

Savjet UN za ljudska prava izglasao je 18. maja da se uspostavi nezavisni mehanizam koji će da istraži navodna kršenja ljudskih prava izraelskih vojnika tokom protesta u kojima je ubijeno više od 60 demonstranata, a više od 2.000 je povrijeđeno.

Reagujući na glasanje u UN izraelski premijer Benjamin Netanjahu osudio je odluku Savjeta rekavši da je pokazuje pristrasnost protiv Izraela.

"To tijelo koje sebe naziva savjetom za ljudska prava još jednom je pokazalo da je dvolično i pristrasno i da mu je jedini cilj da povrijedi Izrael i podrži terorizam. Više od svega, pokazuje kako je irelevantno. Izrael odbacuje ovu antiizraelsku odluku i nastaviće da brani svoje građane i vojnike jer imamo pravo na samoodbranu", rekao je Netanjahu, a prenosi "Sputnjik".  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije