Svijet

AP: Prekid vatre između Izraela i Hamasa uspijeva da se održi

AP: Prekid vatre između Izraela i Hamasa uspijeva da se održi
Foto: N.N. | AP: Prekid vatre između Izraela i Hamasa uspijeva da se održi

JERUSALIM - Uprkos ograničenim razmjenama vatre, izgleda da nezvanični dogovor o prekidu vatre između Izraela i palestinskog pokreta Hamas, koji vlada Pojasom Gaze, uspijueva da se održi na snazi, javlja AP.

Kako se navodi, škole na jugu Izraela ponovo su danas otvorene pošto su se sirene za vazdušnu uzbunu oglasile sinoć na jugu Izraela zbog rakete lansirane iz Pojasa Gaze, čime je okončano zatišje, koje je trajalo jedan dan.

Izraelska vojska uzvratila je Hamasu na napad, ali nisu prijavljene žrtve ni sa jedne strane.

Kako je ranije prenijeto, Palestinci tvrde da su izraelski avioni gađali položaje Hamasa na jugu Pojasa Gaze.

Izraelski ambasador pri UN Deni Danon upozorio je lidere Hamasa da će se ako se nastave napadi na Izrael, suočiti s "moći izraelske vojske" i biti "sahranjeni u tunelima Gaze".

On je u Savjetu bezbjednosti UN rekao da je Hamas počinio "gnusan zločin protiv Izraela" kada je u ponedeljak ispalio rakete na Izrael, kada je tom prilikom povrijeđeno sedam osoba.

S druge strane, palestinski ambasador pri UN Rijad Mansur rekao je da je situacija u Gazi deo dugogodišnje kampanje nasilja i terora nad narodom Palestine od strane Izraela, kao i da "istorija ne počinje ispaljivanjem raketa".

Visoki zvaničnik Hamasa Ismail Radvan izjavio je juče da je ta ekstremistička organizacija prihvatila plan o prekidu vatre s Izraelom.

Izrael i palestinska islamska organizacija Hamas postigli su 25. marta dogovor o prekidu vatre, uz posredstvo Egipta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije