Svijet

Abas: Hamas bespotrebno produžio rat

Abas: Hamas bespotrebno produžio rat
Abas: Hamas bespotrebno produžio rat

TEL AVIV - Palestinski predsjednik Mahmud Abas optužio je danas Hamas da je bespotrebno produžio sukob u pojasu Gaze, što je izazvalo velik broj žrtava.

Abas je za TV Palestina istakao da je "bilo moguće izbjeći svih tih 2.000 mučenika, 10.000 ranjenih i 50.000 kuća oštećenih ili uništenih".

Izrael i hamasovci ratovali su 50 dana prije nego što je u utorak postignut prekid vatre. Više od 2.100 Palestinaca je ubijeno, uključujući stotine civila, podsjeća Asošijeted pres. Na izraelskoj strani poginula je 71 osoba, uključujući šest civila.

Abas, vođa Fataha, čija Palestinska uprava kontroliše drugu palestinsku teritoriju - Zapadnu obalu, osnovao je u junu vladu jedinstva koju podržava i Hamas.

On je sinoć ocijenio da se dogovor o prekidu vatre, koji su prihvatili Hamas i Izrael, ne razlikuje od orginalnog prijedloga koji je predstavio Egipat na početku rata, a koji je Hamas tada odbio.

"Palestinska uprava je tražila tu egipatsku inicijativu. Rekli smo da bi prioritet trebalo da bude zaustavljanje sukoba, a potom primjena razumijevanja iz 2012", rekao je Abas, misleći na dogovor kojim je okončan osmodnevni sukob u novembru 2012.

On je objasnio da razlike nema, osim u gubicima i patnji, kako je rekao, prenijeli su izraelski mediji.

Te njegove riječi protumačene su u Izraelu kao uperene protiv Hamasa koji tvrdi da je neograničeni prekid vatre, koji je sada na snazi, drugačiji od originalnog koji je predložio Egipat.

Abas je takođe kritikovao Hamas što je indirektno rekao da bi odluku o miru ili ratu trebalo da donosi jedna frakcija, u protivnom će zavladati haos. Abas je kritikovao Hamas i zbog javnog pogubljenja doušnika Izraela, označivši to zločinom.

"Ako ima špijuna, njih valja pogubiti u skladu sa zakonom i ne na ulici", rekao je palestinski predsednik.

On je takođe oštro osudio Izrael, uppzorivši da neće izbjeći kaznu za svoje "zločine i masakre" Palestinaca u pojasu Gaze tokom operacije Zaštitna ivica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije