Svijet

Abas otpustio sve savjetnke i traži nazad bonuse

Abas otpustio sve savjetnke i traži nazad bonuse
Foto: N.N. | Abas otpustio sve savjetnke i traži nazad bonuse

RAMALA - Palestinski predsjednik Mahmud Abas otpustio je sve svoje savjetnike i naredio je bivšem premijeru Rami Hamdali i ministrima da vrate više desetina hiljada dolara primljenih na osnovu povećanja plate što je on u tajnosti odobrio prije dvije godine, javlja AP.

Palestinski zvaničnici navode da je odluka koja je objavljena u zvaničnom saopštenju donesena u sklopu napora za smanjenje troškova i oporavak sredstava nakon što je Izrael početkom godine obustavio isplate poreskih prihoda. 

AP podsjeća da se Palestinska Uprava koja upravlja dijelovima Zapadne Obale već dugo suočava sa optužbama za korupciju i loše upravljanje. 

Izrael je prestao da isplaćuje dio poreskih prihoda koje prikuplja u ime Palestinaca u znak protesta zbog isplata Palestinske Uprave izvršenim na račune porodicama militanata koji su ubijeni ili uhapšeni. 

Dokumenti koji su se početkom godine pojavili u javnosti pokazuju da je Hamdali članovima administracije dao obimne plate. Prema navodima medija, ministarska primanja povećana su sa 3.000 dolara na 5.000 dolara što je rast od 67 odsto a da je plata premijera dostigla 6.000 evra. 

Abas je u tajnosti odobrio povećanja, čime je ignorisao Zakon iz 2004. godine kada su određeni fiksni iznosi plata. Plate su retroaktivno povećane do 2014. godine kada je administracija preuzela dužnost što je dovelo do bonusa u vrijednosti od nekoliko desetina hiljada dolara. 

Bonus od 10.000 dolara za smještaj namijenjen je ministrima koji žive izvan Ramale, gdje je sjedište Palestinske Uprave, ali je dat svima, uključujući i one koji imaju kuće u tom gradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije