Svijet

Abas pozvao Njemačku da prizna državnost Palestine

Abas pozvao Njemačku da prizna državnost Palestine
Foto: Anadolija | Abas pozvao Njemačku da prizna državnost Palestine

BERLIN - Palestinski predsjednik Mahmoud Abas pozvao je danas Njemačku i druge evropske zemlje da priznaju državnost Palestine i da podrže napore koje on ulaže u pronalaženje rješenja bliskoistočnog sukoba.

U izvještaju turske agencije Anadolija se navodi da je Abas poručio da bi priznavanje državnosti Palestine pomoglo i podržalo pronalaženje rješenja.

"Sve što želimo je sloboda i stabilnost u suverenoj i demokratskoj državi u kojoj će svi građani uživati jednaka prava", rekao je Abas kritikujući vladu Izraela zbog podrivanja mirovnih napora i primenu "sistema aparthejda" protiv palestinskog naroda.

"Palestina je pod višedecenijskom okupacijom i tome mora doći kraj", poručio je Abas i posebno naglasio da bi priznavanjem palestinske državnost od strane više zemalja Palestina dobila punopravno članstvo u Ujedinjenim nacijama što bi dalo podsticaj pregovaračkom procesu i olakšalo pronalaženje rješenja za izraelsko-palestinski sukob.

Njemački kancelar Olaf Šolc je izrazio podršku svoje vlade rješenju o dvije države i kritikovao je širenje jevrejskih naselja koje je dovelo do izbijanja novih napetosti u regionu.

Međutim Šolc je ukazao da sa Abasom ima brojnih razlika u stavovima, uključujući i opis Izraela kao "države aparthejda".

"Mislim da to ne opisuje tačno ovu situaciju", rekao je Šolc istakavši da će vlada Njemačke nastaviti da podržava međunarodne napore za postizanje političkog rješenja bliskoistočnog sukoba, a ne jednostranih inicijativa koje bi mogle da podriju takve napore.

"Palestina ima status posmatrača u UN i ne mislim da je sada pravi trenutak da se to mijenja", poručio je Šolc.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije