Svijet

Pratite nas na Google news

Abramovič uzeo državljanstvo Izraela, seli se u Tel Aviv

Abramovič uzeo državljanstvo Izraela, seli se u Tel Aviv
Foto: Ilustracija | Abramovič uzeo državljanstvo Izraela, seli se u Tel Aviv
N.N.

TEL AVIV - Ruski tajkun i vlasnik Čelsija Roman Abramovič uzeo je danas izraelsko državljanstvo i preseliće se u Tel Aviv, objavili su izraelski mediji.

Portal "Ynet", koji pripada listu sa najvećim tiražom "Jedit Aharonot", navodi da je Abramovič u Tel Avivu i da je dobio dokumenta kojima se "potvrđuje njegov status kao građanina Izraela", prenio je Rojters.

Zvanične potvrde ove informacije zasad nema, a ni portparol Abramoviča nije želio da je komentariše.

Nedavno su izraelski mediji objavili da se Abramovič odlučio da uzme izraelsko državljanstvo pošto mu je istekla poslovna viza u Britaniji.

Tada se pisalo da će Abramovič (51) kupiti kuću u Tel Avivu.

Prema Forbsu, Abramovič je "težak" 9,1 milijardu dolara, 139. je osoba na svijetu po bogatstvu, a 12. u Rusiji 2017. godine.

Abramovič je čest posjetilac Izraela i ima filantropski odnos prema toj državi, kao i prema jevrejskim zajednicama u Rusiji.

On je dobio specijalnu nagradu Federacije jevrejskih zajednica Rusije zbog toga što je dao poklonio više od 500 miliona dolara u posljednjih 20 godina za potrebe Jevreja u Izraelu i Rusiji.

Njemu je nedavno istekla britanska viza, a britanski mediji su pisali da ona nije obnovljena zbog veza Abramoviča i ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Tim povodom oglasio se i portparol ruskog predsjedništva Dmitrij Peskov rekavši da problem s britanskom vizom Abramoviča nije u nadležnosti Kremlja.

"Taj problem nije u našoj nadležnosti", rekao je Peskov i naveo da je to Abramovičev problem, a ne Kremlja, prenosi Tass.

Vezana vijest:  Abramovič emigrirao u Izrael

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije