Svijet

Pratite nas na Google news

"Ako uspijemo nabaviti F-16 možemo čuvati i makedonsko nebo"

"Ako uspijemo nabaviti F-16 možemo čuvati i makedonsko nebo"
Foto: Ilustracija | "Ako uspijemo nabaviti F-16 možemo čuvati i makedonsko nebo"
Tanjug

SOFIJA - Bugarski premijer Bojko Borisov rekao je da Bugarska kao NATO članica može da pomogne Sjevernoj Makedoniji u čuvanju vazdušnog prostora, ako, kako je on naveo, postigne sporazum o kupovini novih osam lovaca F-16 sa Sjedinjenim Državama, prenosi Reuters.

Kako navodi Reuters, Bugarska, koja je takođe članica Evropske unije želi da zamijeni svoje vazduhoplove MIG-29, sovjetskog porijekla i da obnovi svoju eskadrilu u skladu sa NATO standardima.

Pentagon je saopštio da je Stejt department SAD odobrio moguću prodaju osam lovaca F-16 i dodatnu opremu Bugarskoj u vrijednosti koja je procijenjena na 1,67 milijardi dolara.

Sa druge strane, Bugarske očekuje ponudu o kupovini lovaca F-16 od strane SAD sa popustom u vrijednosti od 1,2 milijarde dolara.

"Ja sam razgovarao sa kolegom Zoranom Zaevim prošle nedjelje o čuvanju makedonskog neba kada dobijemo nove avione", rekao je Borisov, dodajući da je to dobro za obje strane.

Bugarski ministar Krasimir Karakačanov je izjavio da će u toku nedjelje dobiti oficijalnu ponudu od strane o kupovini lovaca model F-16.

Očekuvani sporazum za Lokhed Martin F-16 Blok 70 lovci za Bugarsku će biti najvrjedniji dogovor o kupovini vojne opreme od pada komunističkog režima u 1989. godine.

Sjeverna Makedonija očekuje da će postati 30. članica NATO sljedeće godine, a takođe očekuje da će dobiti datum o pregovorima o pristupanju sa Evropskom unijom nakon postizanja sporazuma sa Grčkom oko ustavnog imena te zemlje.

Prethodno je Atina blokirala toj bivšoj jugoslovenskoj republici evro-atlantsku integraciju.

Najčitanije