Svijet

Alarmantno otkriće: Katastrofalne poplave mogle bi mnogo češće da pogađaju Evropu

Alarmantno otkriće: Katastrofalne poplave mogle bi mnogo češće da pogađaju Evropu
Foto: Tanjug/AP | Alarmantno otkriće: Katastrofalne poplave mogle bi mnogo češće da pogađaju Evropu

Katastrofalne poplave, kao što su one koju su nedavno pogodile Evropu, mogle bi da postanu mnogo češće kao rezultat globalnog zagrijavanja, otkrili su istraživači.

Kompjuterski modeli visoke rezolucije sugerišu da bi oluje koje se sporo kreću mogle, u najgorem slučaju, da postanu 14 puta češće nad kopnom do kraja vijeka.

Što se oluja sporije kreće, više kiše baci na malo područje i veći je rizik od ozbiljnih poplava, prenosi Guardian.

Istraživači su već znali da više temperature vazduha izazvane klimatskom krizom znače da atmosfera može zadržati više vlage, što je zauzvrat dovelo do ekstremnijih pljuskova. Međutim, najnovija analiza je prva koja procjenjuje ulogu oluja koje se sporo kreću u izazivanju ekstremnih pljuskova u Evropi.

Oluje projektovane u novoj studiji kreću se još sporije od one koja je potopila Njemačku, Nizozemsku i druge zemlje u protekloj nedelji, pa tako mogu da dovedu do još ekstremnijih padavina i poplava.

"Simulacija daje ideju da bi nešto još lošije moglo da se dogodi", rekao je Abdulah Kahraman sa Univerziteta u Njukastru u Velikoj Britaniji, koji je vodio istraživanje.

Profesorka Lizi Kendon iz britanske meteorološke službe rekla je da ova studija pokazuje da, pored intenziviranja kiša sa globalnim zagrijavanjem, možemo očekivati i veliki porast usporenih oluja.

"Ovo je veoma relevantno za nedavne poplave zabilježene u Njemačkoj i Belgiji, koje ističu razarajuće posljedice usporenih oluja", istakla je ona, prenosi Telegraf.rs.

Naučnici misle da je brzo zagrijavanje Arktika možda glavni uzrok usporavanja vremenskih sistema, usporavanjem vjetrova visokog nivoa kao što je mlazna struja.

Ovaj fenomen je već povezan sa razornim toplotnim talasima u Rusiji i poplavama u Pakistanu.

Studija je pokazala da je najveći porast oluja koje se sporo kreću iznad zemlje tokom leta.

"Tokom ljeta, posebno u avgustu, najveći porast se dešava na velikom dijelu evropskog kontinenta", rekao je Kahraman.

Intenzitet i obim nedavnih poplava u zapadnoj Evropi, u kojima je umrlo više od 180 ljudi, šokirali su klimatske naučnike, koji nisu očekivali da će rekordi biti tako sveobuhvatno oboreni na tako širokom području ili tako skoro.

Naučnici su procijenili promjenu usporenih oluja u scenariju gdje se emisije ugljenika ne smanjuju i nastavljaju da rastu.

"Ovo nam daje vrlo korisnu predstavu o tome kako se klima može promijeniti ako se ljudi zaista ne promijene u pogledu emisija ili ponašanja, pa mislim da je ovo korisno u tom smislu", rekao je Kahraman.

Prema riječima istraživača, ova studija sugeriše da će promjene ekstremnih oluja biti značajne i da će dovesti do povećanja učestalosti razarajućih poplava širom Evrope.

"Ovo je, uz trenutne poplave u Evropi, poziv na buđenje koji nam je potreban da bismo proizveli poboljšane sisteme upozorenja i upravljanja u vanrednim situacijama", zaključuju istraživači.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije