Svijet

Pratite nas na Google news

"Albanska mafija opasnija za Balkan od Islamske države"

"Albanska mafija opasnija za Balkan od Islamske države"
Foto: Facebook Ilustracija | "Albanska mafija opasnija za Balkan od Islamske države"
Tanjug

Problem broj jedan za zemlje Zapadnog Balkana nije islamski ekstremizam, nego albanska mafija, izjavio je Džon Nomikos, profesor i direktor Istraživačkog instituta za evropske i američke studije u Atini.

On je u intervjuu za Kosovo Online, rekao da albanska mafija u svojim rukama drži gotovo cjelokupnu evropsku trgovinu narkoticima, uz trgovinu ljudima i pranje novca, a EU u ovom trenutku nije u mogućnosti da razmišlja o proširenju, odnosno primanju novih članica sa Balkana.

"Protiv ekstremista možete efikasnije da se borite, jer oni ne korumpiraju sistem poput albanske mafije, koja raspolaže velikim novcem i lako se infiltrira u sistem. Osim toga, albanska mafija sarađuje s islamskim ekstremistima kroz razne stvari poput nelegalnih pasoša, trgovine ljudima... Albanski organizovani kriminal je opasnost broj jedan u ovom trenutku, u to nema sumnje", rekao je Nomikos.

Prema njegovim rečima, postoje jaka uporišta islamskih ekstremista na Kosovu, u Sjevernoj Makedoniji i Albaniji.

"Radikalnih elemenata imate svuda, postoje države koje su spremne da ih finansiraju, poput Katara i drugih. Trenutno, međutim, imamo 'mikrokolumbiju' unutar Zapadnog Balkana, i to je neprihvatljivo, jer ako bi te zemlje ušle u EU, to bi bio vulkan koji bi eruptirao. EU već ima velike probleme poput Brexita, teško da bi u ovom trenutku mogla da preživi i albanski organizovani kriminal", kaže Nomikos.

On je ocijenio da je Srbija veoma bitan faktor kada je riječ o borbi ne samo protiv organizovanog kriminala nego i radikalizacije i dodao da je srpska policija veoma profesionalna.

"Srbiju bih uporedio sa Izraelom, jer je Izrael veoma dinamična sila i, poput vaše zemlje, nije članica NATO-a i EU, a okružen je ne toliko prijateljskim zemljama, kao i Srbija. Ono što povezuje Srbiju i Izrael jeste borba proiv organizovanog kriminala i terorizma", rekao je Nomikos.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije