Svijet

Aleksandar De Kro novi premijer Belgije

Aleksandar De Kro novi premijer Belgije
Foto: wikimedia.org | Aleksandar De Kro novi premijer Belgije

BRISEL - Belgijski kralj Filip imenovao je danas Aleksandra De Kroa (44) za premijera, nakon koalicionog sporazuma sedam stranaka, čime se završio 16 mjesečni period bez potpuno funkcionalne vlade.

Prema pisanju belgijskih medija, De Kro, lider Otvorenih flamanskih liberala i demokrata i dosadašnji ministar finansija, predvodiće vladu takozvane Vivaldi koalicije do 2024. godine, prenosi portal Politiko i dodaje da je on na tom mjestu smijenio v.d.premijera Sofi Vilmes.

O njegovom imenovanju dogovorilo se rano jutros sedam stranaka, među kojima i socijalisti i zeleni i to u posljednjem minutu nakon pregovora o najspornijem pitanju - budžetu.

Nova savezna vlada imaće na raspolaganju 3,3 milijarde evra za nove politike i to 2,3 milijarde za socijalne mere i milijardu za bezbjednost, pravosuđe i odbranu.

Prema sporazumu, dodatnih milijardu evra biće izdvojeno za nove investicije za digitalizaciju javnih vlasti, posebno za pravosuđe i bezbjednost i za željeznicu.

O dogovoru stranke će imati vremena da se izjasne još večeras na kongresima stranaka, a ceremonija polaganja zakletve očekuje se u četvrtak ujutru.

Novu koaliciju u Belgiji nazivaju "koalicija Vivaldi" s obzirom da boje okupljenih stranaka odgovaraju bojama četiri godišnja doba, a prema nazivu ciklusa četiri koncerta za violinu i orkestar italijanskog baroknog kompozitora Antonija Vivaldija.

Od decembra 2018. godine Belgijom je upravljala manjinska vlada nakon što je najjača flamanska stranka Novi flamanski savez (NVA) napustila koalicionu vladu Šarla Mišela i tada je odlučeno da se ne ide na vanredne izbore nego da se sačekaju redovni koji su održani u maju 2019. godine, zajedno sa izborima za Evropski parlament.

Od maja 2019. do danas vodili su se pregovori o sastavu nove vlade, a zemljom je sve vreme upravljala manjinska vlada, s tim da je premijera Mišela, koji je izabran za predsednika Evropskog savjeta, zamijenila Sofi Vilmes iz frankofone liberalne stranke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije