Svijet

Alijev: Sukob u Nagorno-Karabahu konačno zaključen

Alijev: Sukob u Nagorno-Karabahu konačno zaključen
Foto: Tanjug/AP | Alijev: Sukob u Nagorno-Karabahu konačno zaključen

BAKU - Predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev izjavio je u utorak da je sukob u Nagorno -Karbahu konačno zaključen.

"Pitanje sukoba u Karabahu zauvijek je riješeno. To je razlog za veliku radost", kazao je on na sastanku s predstavnicima okruga Fuzuli u Karabahu.

Napetosti su se ponovo rasplamsale u Nagorno-Karabahu 19. septembra nakon što je Baku objavio da pokreće ono što je opisao kao "lokalne antiterorističke mjere" i zatražio  povlačenje jermenskih vojnika iz regije. 

Rusko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je strane u sukobu da zaustave krvoproliće, prekinu neprijateljstva, spriječe civilne žrtve i vrate se pokušajima da diplomatskim putem riješe pitanje Karabaha.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je 20. septembra da je postignut dogovor uz učešće ruskog mirovnog kontingenta o obustavi antiterorističkih mjera u Karabahu.

Dana 28. septembra, Samvel Šahramanjan, predsjednik Republike Nagorno-Karabah (NKR) potpisao je dekret o raspuštanju nepriznate države od 1. januara 2024. Lokalno armensko stanovništvo savjetovano je da razmotri prijedloge za reintegraciju koje je iznio Baku, i da odluči za sebe da li da ostane ili da se preseli, prenosi ruska novinska agencija TASS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije