Svijet

Amal Kluni bila savjetnik tužioca koji traži hapšenje lidera Izraela i Hamasa

Amal Kluni bila savjetnik tužioca koji traži hapšenje lidera Izraela i Hamasa
Foto: Tanjug/AP | Amal Kluni bila savjetnik tužioca koji traži hapšenje lidera Izraela i Hamasa

LONDON - Advokat za ljudska prava Amal Kluni bila je specijalni savjetnik u istrazi Međunarodnog krivičnog suda (MKS) koji traži izdavanje naloga za hapšenje premijera Izraela Benjamina Netanjahua i lidera Hamasa, piše Gardijan.

List navodi da je glavni tužilac suda, Karim Kan, zahvalio Kluni u izjavi, navodeći da je ona bila dio "panela stručnjaka za međunarodno pravo" kome se obratio za savjet.

"Komisija je sastavljena od stručnjaka sa ogromnim ugledom u međunarodnom humanitarnom i krivičnom pravu", naveo je Kan.

U izjavi koju je objavila fondacija Amal Kluni za pravdu, objašnjeno je kako je ona učestvovala u slučaju u kojem je MKS zatražio nalog za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, ministra odbrane Joava Galanta, kao i lidera Hamasa za navodne ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, preonsi Tanjug.

"Prije više od četiri mjeseca, tužilac Međunarodnog krivičnog suda zatražio je od mene da mu pomognem u procjeni dokaza o sumnji za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti u Izraelu i Gazi. Pristala sam i pridružila se panelu međunarodnih pravnih eksperata. Zajedno smo se uključili u opsežan proces pregleda dokaza i pravne analize na Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu", navela je ona.

Ukazala je da su, uprkos različitom ličnom porijeklu, pravni nalazi tih eksperata jednoglasni i da su jednoglasno utvrdili da je sud nadležan za zločine počinjene u Palestini i od strane palestinskih državljana.

"Jednoglasno zaključujemo da postoje razumni razlozi da se vjeruje da su lideri Hamasa Jahja Sinvar, Mohamed Dejf i Ismail Hanije počinili ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, uključujući uzimanje talaca, ubistva i zločine seksualnog nasilja. Jednoglasno zaključujemo da postoje razumni razlozi da se vjeruje da su izraelski premijer Benjamin Netanijahu i izraelski ministar odbrane Joav Galant počinili ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, uključujući gladovanje kao metod ratovanja, ubistva, progone i istrebljenje", navela je Amal Kluni.

Ona je na društvenim mrežama ranije bila kritikovana jer nije javno govorila o ratu u Gazi, a objasnila je da je prihvatila poziv suda da bude savjetnik u ovom slučaju jer vjeruje u vladavinu zakona i potrebu da se zaštite životi civila.

"Zakon koji štiti civile u ratu postavljen je prije više od 100 godina i primjenjuje se u svakoj zemlji na svijetu bez obzira na razloge sukoba", istakla je Kluni.

Dodala je da kao advokat za ljudska prava nikada neće prihvatiti da život jednog djeteta ima manju vrijednost od života drugog.

"Ne prihvatam da bilo koji sukob treba da bude van domašaja zakona, niti da bilo koji počinilac bude iznad zakona", navela je Amal Kluni.

Ona je udata za glumca Džordža Klunija, a do sada je radila na nizu slučajeva koji se odnose na međunarodno pravo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije