Svijet

Pratite nas na Google news

Ambasada Rusije: Protjerivanje diplomate iz Albanije odluka bez osnova

Ambasada Rusije: Protjerivanje diplomate iz Albanije odluka bez osnova
Foto: Ilustracija | Ambasada Rusije: Protjerivanje diplomate iz Albanije odluka bez osnova
Tanjug

MOSKVA - Ruska ambasada u Albaniji saopštila je danas da je ''neosnovana i nategnuta'' odluka Tirane o protjerivanju ruskog diplomate zbog navodnog kršenja epidemioloških mjera.

"Smatramo da su optužbe protiv Krivošejeva neutemeljene i nategnute. U tom kontekstu, uvjeravanja albanske strane o nameri da razvija prijateljske odnose izgledaju sumnjivo", saopštila je ambasada na svojoj Facebook stranici.

Ambasada je takođe izrazila iznenađenje zbog sadržaja saopštenja albanskog Ministarstva spoljnih poslova, prenio je Tass.

"Suprotno tvrdnjama Ministarstva, ime Alekseja Krivošejeva nikada nije pomenuto u kontaktima između ruske ambasade i albanskog Ministarstva spoljnih poslova", tvrde iz ruske ambasade.

Kako se navodi, diplomata je prvi i posljednji put pomenut u usmenoj bilješci albanskog Ministarstva inostranih poslova 20. januara ove godine, kada je Krivošejev proglašen persona non grata.

"Nije predstavljen nijedan dokaz o njegovom kršenju albanskih antikovid mjera", navela je ruska ambasada.

Ambasada je saopštila da je početkom novembra 2020. godine Krivošejevu dijagnostikovan korona virus.

Nakon toga je dvije nedjelje bio u karantinu u skladu sa medicinskim pravilima i vratio se na posao tek poslije dva negativna testa na korona virus.

"Nije imao spoljne kontakte, osim posjeta medicinskim ustanovama radi obaveznih testova", navela je ambasada.

Ambasada je takođe kritikovala Albaniju zbog hitnog objelodanjivanja imena diplomate koji je proglašen nepoželjnom osobom.

"Skrećemo pažnju na činjenicu da se u skladu sa međunarodnom diplomatskom praksom imena službenika diplomatskih misija koji su proglašeni 'personom non grata' ne otkrivaju široj javnosti, u skladu sa obavezama koje je država domaćin preuzela da garantuje ličnu bezbjednost diplomata i članova njihovih porodica", saopštila je ambasada.

U četvrtak je albanska televizija ''Top channel'' javila da je albanska Vlada proglasila ruskog diplomatu nepoželjnim zbog nepridržavanja epidemioloških mjera preduzetih u vezi sa pandemijom korona virusa.

U izvještaju se tvrdi da su dokazi koji svedoče o kršenju mjera karantina od strane diplomate počeli da se prikupljaju od aprila 2020.

Istovremeno, albansko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da želi jače prijateljske odnose sa Rusijom i izrazilo nadu da će Rusija reagovati sa razumijevanjem na "ovu odluku donijetu u dramatičnom periodu za cijeli svijet", podsjeća Tass.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije