Svijet

Američka vojska: Ubijen vođa Al Kaide u Siriji

Američka vojska: Ubijen vođa Al Kaide u Siriji
Foto: Ilustracija/Arhiva | Američka vojska: Ubijen vođa Al Kaide u Siriji
N.N.

Vođa Al Kaide Abdul Hamid al-Matar ubijen je dronom u Siriji, objavila je američka vojska dva dana nakon napada na bazu u Siriji kojom se koristi antidžihadistička koalicija predvođena Sjedinjenim Državama.

"Uklanjanje tog visokopozicioniranog vođe Al Kaide poremetiće sposobnosti terorističke organizacije da planira i izvodi napade kojima prijeti američkim građanima, našim partnerima i nedužnim civilima", rekao je u petak portparol Središnje komande američke vojske (CENTCOM), bojnik John Rigsbee.

Napad bespilotnom letjelicom izveden je dva dana nakon napada na američku bazu na jugu Sirije, no Rigsbee u pisanom saopštenju nije rekao da li je napad dronom izveden kao odmazda, prenosi Rojters.

Oko 900 američkih vojnika raspoređeno je na sjeveroistoku Sirije

Napad je izveden u regiji Soulouk, na sjeveru Sirije koji nadzire Turska, piše agencija AFP.

"Nismo ustanovili da je bilo civilnih žrtava u napadu koji je izveden dronom MQ-9", navodi se.

Al Kaida i dalje prijeti Sjedinjenim Državama i saveznicima i "koristi se Sirijom kao bazom za povlačenje kako bi se pregrupisala i koordinisala sa svojim ograncima i planirala operacije u inostranstvu", kazao je Rigsbee.

Pentagon je krajem septembra eliminisao "drugog visokog vođu Al Kaide" u Siriji, Salima Abou-Ahmada, za kojeg je rekao da je bio odgovoran za "planiranje, finansiranje i odobravanje transregionalnih napada" koje je izvodila organizacija.

Oko 900 američkih vojnika raspoređeno je na sjeveroistoku Sirije i sarađuje s Demokratskim sirijskim snagama (FDS) te u bazi Al-Tanf na jugu blizu Iraka i Jordana.

(Index.hr)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije