Svijet

Pratite nas na Google news

Američka vojska dobija nove avione F-35

Američka vojska dobija nove avione F-35
Foto: Ilustracija | Američka vojska dobija nove avione F-35
Agencije

VAŠINGTON - Odbor za oružane snage američkog Senata danas je predstavio nacrt 750 milijardi vrijednog proračuna za odbrambenu politiku kojim bi se odobrila nabavja novih aviona Lockheed Martin F-35 za američku vojsku te bi se ukinulo partnerstvo s Turskom u programu proizvodnje, ako Ankara ustraje na kupovini ruskog sistema protiv projektila.

Donald Tramp je u martu zatražio 750 milijardi dolara za odbranu, što je iznos koji uključuje više novca za izgradnju brodova i kupovinu aviona.

U idućim nedjeljama će Odbor za oružane snage Predstavničkog doma, koji je pod kontrolom demokrata, predstaviti svoju verziju Zakona o odobrenju  za nacionalnu odbranu (NDAA), a ta verzija se, prije usvajanja, mora uskladiti s verzijom Senata s republikanskom većinom.

Ove godine, prema verziji Senata, zakon će odobriti sredstva za osam borbenih aviona F-15X jer postaje sve skuplje održavanje trenutne zastarjele flote od 234 aviona.

Kompanija Boeing bi mogla potencijalno sagraditi 80 ili više aviona za američko vazduhoplovstvo.

Nekoliko odredaba je povezano s kineskom prijetnjom, uključujući strožije izvještavanje o kineskom program kreditiranja u okviru inicijative "Jedan pojas jedan put".

Takođe se zahtijeva stvaranje popisa kineskih institucija i kompanija povezanih s vojskom, kako bi se popis koristio za provjeravanje prijava za vize kineskih studenata i naučnika.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije