Svijet

Američki bezbjednjaci: Rusi hakovali sisteme FBI-ja

Američki bezbjednjaci: Rusi hakovali sisteme FBI-ja
Foto: Ilustracija | Američki bezbjednjaci: Rusi hakovali sisteme FBI-ja

VAŠINGTON - Bezbjednosni zvaničnici SAD tvrde da je u toku obavještajni rat sa Rusima, te da su ruski hakeri upali u sisteme FBI-ja.

Mark Kelton, bivši šef protivobavještajne službe CIA, tvrdi su "Rusi profesionalni protivnik koji je ušao u svaku američku instituciju vrijednu prodora", prenosi "Zahoo News".

Američki obavještajci otkrili su da su Rusi drastično poboljšali sposobnost dešifrovanja određenih vrsta bezbjednosne komunikacije i uspješno pratili uređaje koje su koristili elitni nadzorni timovi FBI-ja.

Ta mogućnost uplašila je američke bezbjednjake koji su se pribojavali da su Rusi možda smislili druge načine nadziranja američkih obavještajnih komunikacija, uključujući pristup kompjuterima koji nisu povezani na internet.

Do kompromitovanja sistema FBI-ja došlo je još 2010. godine nakon odluke Bijele kuće da uhapsi i javno prikaže grupu ruskih operativaca koji su bili infiltrirani u visoke američke krugove.

U doba administracija nekadašnjeg američkog predjednika Baraka Obame, kako tvrde američki obavještajni krugovi, ruski špijuni, pod maskom diplomatskih predstavnika, probili su šifrovanu radio-komunikaciju FBI-ja, koju koriste mobilni nadzorni timovi, a hakirani su i mobiteli njihovih agenata.

Radeći na tajnim, a "službenim mjestima", smještenim u ruskim diplomatskim i drugim vladinim objektima, ruski stručnjaci za komunikacije uspjeli su da presretnu, snime i "razbiju" kodeks radio-komunikacija FBI-ja.

Ruski špijuni takođe su rasporedili takozvane "mobilne slušaonice".

Neki ruski obavještajci, šetali bi se u blizini timova FBI-ja natovareni opremom za prisluškivanje. Ostali su vozili kombije pune opreme, kako bi presreli komunikacije Amerikanaca.

U FBI-ju tvrde da nisu sigurni koliko su ih dugo Rusi špijunirali, a ne znaju ni kako kako su to izveli.

To je američke visokorangirane obavještajce natjeralo da pomisle da imaju "krticu", odnosno da je neko iz vrha vlasti mogao pomoći ruskoj strani. Ali, dokaza za to nema.

Amerikanci su htjeli da saznaju da li su i njihovi ljudi u Rusiji pod nadzorom, pa su pokušali da probiju radio-komunikaciju ruske bezbjednosno-obavještajne agencije FSB.

Početkom ove godine održana je konferencija Stalnog odbora za obavještajna pitanja u Vašingtonu, čiji je cilj bilo "dovođenje kotraobavještajne zajednice u red".

Kako tvrde američki obavještajci, u to vrijeme ruski špijuni viđeni su duž autoputa, koji vodi pored sjedišta CIA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije