Svijet

Američki izbori: Klinton i Obama "spasavaju" Bajdena

Američki izbori: Klinton i Obama "spasavaju" Bajdena
Foto: Tanjug | Američki izbori: Klinton i Obama "spašavaju" Bajdena

VAŠINGTON – Barak Obama i Bil Klinton, dvojica popularnih bivših predsjednika Amerike, koji idalje imaju veliki uticaj u američkoj javnosti, a posebno među demokratama, udružuju snage s Džoom Bajdenom, predsjednikom SAD, kako bi mu pomogli u izbornoj utrci protiv Donalda Trampa, sve izvjesnijeg republikanskog kandidata za ovu funkciju.

Obama je tim povodom boravio u Bijeloj kući, gdje su razgovarali o načinima na koji može pomoći Bajdenovoj kampanji.

"Obama je jasno stavio do znanja saradnicima posljednjih mjeseci da vjeruje da će Bajdenov revanš s Donaldom Trampom u novembru biti nevjerovatno tijesni, i da izbori 2024. označavaju trenutak 'totalne akcije'", piše CNN, i dodaje da su u četvrtak trojica predsjednika održali javnu tribinu koju je vodio Stiven Kolbert, popularan američki komičar. 

"Njihovo pojavljivanje će naglasiti izuzetan trenutak u američkoj istoriji, jer je sadašnji predsjednik uvučen u ogorčenu borbu da zadrži svog prethodnika od povratka u Bijelu kuću", navodi CNN.

Obama i Bajden redovno razgovaraju, a bivši predsjednik ostaje u direktnom kontaktu s nekim najvišim zvaničnicima Bijele kuće, uključujući Bajdenovog šefa kabineta Džefa Zintsa, koji je radio u Obaminoj administraciji.

Kao predsjednik, Bajden je takođe često bio u kontaktu sa Klintonom, a savjeti i konsultacije u vezi sa izborima 2024. bili su dio svih tih razgovora o strategijama za predstojeću kampanju za koju svi kažu da će biti intenzivna.

"Obamina privlačnost i popularnost kao jednog od najpoznatijih nacionalnih demokrata je neosporna. Napori kampanje za prikupljanje sredstava na lokalnom nivou u kojima je učestvovao bivši predsjednik donijeli su preko 15 miliona dolara do sada u ovom ciklusu", piše CNN. 

Ovaj američki medij ističe da će se Obama aktivnije uključiti najesen, kada birači počinju da obraćaju najveću pažnju na izbore, a za tu strategiju Obama i njegovi savjetnici vjeruju da može biti najefikasniji.

Još uvijek nisu napravljeni čvrsti planovi za izborne tribine, rekli su saradnici, ali će bivši predsjednik vjerovatno posjetiti univerzitetske kampuse na jesen, kao i velike gradove u državama koje mogu najviše uticati na izborni rezultat, prenosi Tanjug.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije