Svijet

Američki mediji: Evo zašto SAD i NATO treba da se plaše sistema S-400

Američki mediji: Evo zašto SAD i NATO treba da se plaše sistema S-400
Foto: Ilustracija | Američki mediji: Evo zašto SAD i NATO treba da se plaše sistema S-400
N.N.

Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici iz NATO bi trebalo da se plaše protivvazdušnih raketnih sistema S-400, zbog mogućnosti njihove upotrebe u svojstvu sredstava za borbu u ekonomskom ratu, piše "National interest".

Kako se navodi, sistem S-400 ima niz strateških prednosti. Prva prednost je profit od prodaje protivvazdušnih sistema. Među već postojećim i potencijalnim kupcima su Indija, Kina, Turska, Saudijska Arabija i Katar. List piše da to doprinosi diversifikaciji ekonomije i stvara bazu za modernizaciju naoružanja.

Druga pogodnost koju list navodi, jesu prestiž i globalni status Rusije kao proizvođača naprednih sistema naoružanja.

Prednost za Rusiju je i uspostavljanje i razvijanje odnosa sa zemljama koje kupuju sisteme S-400, jer je potrebno obučiti pripadnike vojske da upravljaju sistemom, kao i da vrše servisiranje.

List ističe i mogućnost korišćenja sistema protivvazdušne odbrane u "hibridnom ratu".

Prema pisanju "National Interesta", prodaja sistema S-400 Turskoj već je dovela do podjele unutar NATO. Ako dogovor između Rusije i Turske bude do kraja realizovan, Moskva će razmjestiti svoje sisteme sa moćnim radiolokacionim stanicama na teritoriji NATO.

Zaključuje se da Vašington ne prijeti bez razloga Ankari sankcijama i isključenjem iz programa F-35 zbog kupovine ruskog oružja. Turske vlasti su naglasile da neće odustati od kupovine S-400.

(Sputnjik)

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Komentari: 13

Карамбуле

Државна будалетино: Покењ'о ти се ја по главуши тој тупавој! Намјерно , преко мјесец дана нисам хтјео да се оглашава не би ли ми се како скинуо с'кур.а, али будала остаје будала! Је.о ти онај матер к'о те qузи к'о мајмуна а и ја ти успут хебем све по списку! Ретарду ретардирани.

DrzavniCinovnik

Kakva budaletina ovaj Karambule ahahah pa ti meni dodjes kao kucni ljubimac uljepsas mi svaki dan kao dvorska budala ahahahaha

DrzavniCinovnik

dr mr dragon i on je pedercina to je Karambule samo se lazno predstavlja ahahahahaha

Više komentara Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije