Svijet

Američki političar: Homoseksualce treba poubijati

Američki političar: Homoseksualce treba poubijati
Foto: N.N. | Američki političar: Homoseksualce treba poubijati

Gradonačelnik u američkoj saveznoj državi Alabami navodno je na svojoj Facebook stranici pozvao na "ubijanje" homoseksualaca, da bi nedugo nakon objave izbrisao taj status, javlja BBC.

Mark Čembers je u kontroverznom postu stavio u isti koš "homoseksualce" i "transvestite" s "ubicama djece" i "socijalistima".

Prvo je gradonačelnik Karbon Hila optužio medije da su njegove riječi izvučene iz konteksta da bi se zatim izvinio.

Grupa za prava homoseksualaca zatražila je njegovu ostavku.

Prema televizijskoj postaji WBRC, Čembers je na Facebooku napisao kako "živimo u društvu u kojem nas homoseksualci uče moralu, transvestiti ljudskoj biologiji, ubice djece ljudskim pravima, a socijalisti ekonomiji".

Ispod svog statusa komentarisao je kako je jedino rješenje za ove probleme - poubijati homoseksualce.

"Jedini način da se to promijeni je ubijanje samog problema. Znam da to loše zvuči, ali ako ih sve ne poubijamo, stvari se neće popraviti", napisao je gradonačelnik u komentaru.

Na navedeni komentar gradonačelnika Čembersa reagovala su mnoga udruženja za ljudska prava, takođe tražeći njegovu ostavku. Tako je lokalni ogranak organizacije Human Rights Campaign napisao kako je ovakvo ponašanje gradonačelnika "užasavajuće, nesavjesno i neprihvatljivo".

"LGBTQ osobe svakodnevno se u Alabami suočavaju s velikim nivoom nasilja i uznemiravanja. Gradonačelnici moraju preuzeti odgovornost", poručili su.

Koliko je poznato, Čembersza sada ne namjerava dati ostavku na poziciju gradonačelnika Karbon Hila. Radi se o gradiću u kojem živi manje od 2.000 stanovnika, a nalazi se sjeverno od glavnog grada države, Montgomerija.

(index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije