Svijet

Američki stručnjaci: SAD bi imale ogromne gubitke u slučaju rata Kine i Tajvana

Američki stručnjaci: SAD bi imale ogromne gubitke u slučaju rata Kine i Tajvana
Foto: Arhiva | Američki stručnjaci: SAD bi imale ogromne gubitke u slučaju rata Kine i Tajvana

VAŠINGTON - U hipotetičkom ratu, Tajvan bi u nekim od simuliranih situacija možda mogao da se odupre kineskom napadu, ali bi Kinezi zadali ogromne udarce američkim brodovima i avionima, prenosi agencija "Blumberg", pozivajući se na vojne stručnjake.

Grupa američkih stručnjaka za bezbjednost Centra za strateške i međunarodne studije izvela je simulaciju eventualne invazije Kine na Tajvan.

Rezultati simulacije pokazali su da bi Tajvan možda mogao da odbije invaziju, ali bi Kina potopila većinu ratnih plovila SAD i Japana.

"Rezultati pokazuju da u većini, ali ne svim scenarijima, Tajvan može da odbije invaziju", navodi stariji savjetnik Centra za studije Mark Kensijan.

Stručnjaci su sproveli 22 simulacije i u njih 18 kineske rakete potopile bi znatan dio američkih i japanskih plovila, kao i na stotine aviona.

On ističe da su u posljednjoj izvedenoj simulaciji SAD, u konfliktu koji je trajao četiri sedmice, "izgubile" 900 borbenih letjelica, što je otprilike polovina vazdušnih snaga i mornarice.

Kensijan kaže da bi Kina, takođe, uništila mornaricu Tajvana, kao i polovinu vazduhoplovnih snaga te zemlje već u prvim danima hipotetičke invazije.

Simulacije su uključile i mogućnost da Tokio pruži podršku Vašingtonu - proširi prava upotrebe američkih baza na teritoriji Japana, ali da u isto vrijeme zabrani korištenje nuklearnog oružja.

Međutim, zvaničnici su se ogradili da do sada sprovedene simulacije nisu najsloženije hipoteze eventualne invazije.

"Nismo pokretali najgore scenarije u kojima bi Kina mogla da pokori cijelo ostrvo", napominje Kensijan.

Podsjetimo, situacija u vezi sa Tajvanom eskalirala je nakon nedavne posjete Tajpeju predsjednika Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi.

Kina smatra Tajvan dijelom svoje teritorije i protivi se bilo kakvim direktnim zvaničnim stranim kontaktima sa tim ostrvom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije