Svijet

Amerika: Dosta je bilo, uvodimo vize izraelskim ekstremistima

Amerika: Dosta je bilo, uvodimo vize izraelskim ekstremistima
Foto: Pixabay | Amerika: Dosta je bilo, uvodimo vize izraelskim ekstremistima

GAZA, TEL AVIV – Nakon što nije bilo moguće postići dogovor o produženju primirja, borbe u pojasu Gaze nastavljene su u petak, a već su zabilježene prve žrtve.

Palestinsko ministarstvo zdravlja, koje je pod kontrolom Hamasa, tvrdi da je u petak ubijeno 54 Palestinaca, a da je 30 ubijeno već unutar prva dva sata od isteka primirja. Prema njihovim podacima, među ubijenima su uglavnom žene i djeca.

Izraelska vojska je saopštila u petak da je obnovila borbena dejstva protiv Hamasa u Pojasu Gaze i da njeni avioni izvode seriju vazdušnih napada na ciljeve te militantne grupe.

Izraelske odbrambene snage (IDF) tvrde da je Hamas prekršio uslove privremenog primirja i da je ispalio raketu prema izraelskoj teritoriji neposredno pred isticanje primirja u šest sati po lokalnom vremenu. Oni tvrde da je zadatak izraelske vojske da uništi Hamas da više nikada ta militantna grupa ne bi počinila zločin u Izraelu, kao i da vrati taoce kući. Doron Špilman, portparol IDF-a, je za CNN rekao da vojni ciljevi ostaju uporišta i teroristi Hamasa, kao i mjesta sa kojih su pucali iz raketnih bacača.

SAD će u narednih nekoliko nedjelja uvesti zabranu izdavanja viza za izraelske ekstremističke doseljenike koji učestvuju u nasilju protiv palestinskih civila na okupiranoj Zapadnoj obali, rekao je jedan visoki zvaničnik Stejt departmenta, prenosi Tanjug. Prema riječima tog zvaničnika koji je želio da ostane anoniman, američki državni sekretar Entoni Blinken je tokom sastanka sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom i ratnim kabinetom obavijestio izraelske vlasti da će SAD preduzeti akcije protiv određenog broja ljudi.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš rekao je da žali što su se vojne operacije nastavile u Pojasu Gaze, nakon prekida sedmodnevnog primirja između Izraela i Hamasa.

"Duboko žalim jer su vojne operacije ponovo počele. I dalje se nadam da će biti moguće obnoviti pauzu koja je bila uspostavljena", naveo je Gutereš na platformi X.

Dječji fong Ujedinjenih nacija UNICEF apelovao je na uspostavljanje trajnog prekida vatre u Gazi, opisujući nedjelovanje kao "odobrenje za ubijanje djece".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije