Svijet

Pratite nas na Google news

Amerika zbog Irana šalje dodatne trupe na Bliski istok

Amerika zbog Irana šalje dodatne trupe na Bliski istok
Foto: Ilustracija | Amerika zbog Irana šalje dodatne trupe na Bliski istok
Tanjug

VAŠINGTON - Pentagon će na Bliski istok uputiti dodatnih 1.000 vojnika kao odgovor na "neprijateljsko ponašanje" iranskih snaga.

To je, kako prenosi "Reuters", objavio vršilac dužnosti američkog ministra odbrane Patrik Šenahan, navodeći da će oko 1.000 dodatnih snaga imati "odbrambenu ulogu".

"Nedavni iranski napadi potvrđuju pouzdane, kredibilne obavještajne podatke koje smo dobili u vezi sa neprijateljskim ponašanjem iranskih snaga i drugih grupa koje djeluju u njihove ime, a koje predstavljaju prijetnju osoblju SAD i interesima širom regiona", naveo je Šenahan u saopštenju.

AP, pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike, navodi da je će biti raspoređeni pripadnici bezbjednosnih snaga, kao i snage za dodatni nadzor i prikupljanje obavještajnih podataka u regionu.

Sekretar iranskog Vrhovnog savjeta za nacionalnu bezbjednost Ali Šamhani izjavio je juče da je Teheran odgovoran za bezbjednost u Persijskom zalivu i pozvao snage SAD da napuste region, dok napetost raste nakon prošlonedjeljnih napada na naftne tankere.

"Ponavljamo naš stav i pozivamo američke snage da okončaju svoje prisustvo u regionu jer su one glavni izvor kriza i nestabilnosti", istakao je Šamhani.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije